Home / Stiri Externe / Soţul unei orădence, considerat erou în Statele Unite după ce a murit încercând să-şi salveze un vecin

Soţul unei orădence, considerat erou în Statele Unite după ce a murit încercând să-şi salveze un vecin

Orădeanca Alina Silaghi şi cele două fetiţe ale ei sunt în doliu după ce capul familiei, Cristian, a murit încercând să-şi salveze un vecin, medic veterinar, care nu mai ieşea dintr-un siloz subteran de grâu.
Dacă ce soţia lui a sunat la 911, Cristian a coborât în siloz să-şi scoată vecinul care nu răspundea la telefon, însă, din cauza lipsei de oxigen, a decedat şi el. Presa din Arizona spune că gestul bărbatului a fost unul eroic.
Totul s-a petrecut pe 9 august în Phoenix, Arizona. Cristian Silaghi ajunsese acasă după o cursă de New York, căci deţinea un business de transporturi maşini, când a vrut să-şi viziteze vecinul, pe dr. William Tryon, medic veterinar. Soţia Alina i-a spus însă că acesta a coborât în silozul său de grâu şi nu răspunde la telefon, în ciuda faptului că l-a sunat de mai multe ori. Şi asistentul său Juan Pablo Garcia coborâse în siloz să vadă ce se întâmplă, dar n-a mai ieşit.
Potrivit presei americane, Cristian Silaghi, originar din Satu Mare, n-a ezitat să coboare la rândul lui încercând să-şi ajute vecinul. Ce nu ştia el este că nivelul de oxigen din silozul adânc de 8,5 metri, era extrem de scăzut.
Pompierii au ajuns la faţa locului la circa 4 minute după ce Cristian a coborât în siloz şi, îmbrăcaţi în echipamente speciale şi dotaţi cu măşti de oxigen, au coborât să scoată victimele din depozitul de grâne. Dr. William Tryon murise deja, iar Cristian suferise un atac cerebral. Românul a decedat apoi, pe 10 august, în spital.
Atmosfera normală conÅ£ine între 20.8 ÅŸi 21% oxigen. Tot ce este sub 19,5 % este considerat „deficienţă de oxigen”. La punctul cel mai de jos al silozului, nivelul de oxigen era de doar 4%.
De asemenea, pompierii din Phoenix au declarat că, atunci când grânele intră în contact cu apa, reacţia cauzează emiterea unor gaze care dispersează oxigenul. În Arizona avusese loc recent o inundaţie.
În urma lui Cristian au rămas soţia lui Alina, o orădeancă în vârstă de 30 de ani, şi cele două fetiţe ale familiei, Christine Briana şi Natalie Anemarie.
Potrivit jurnalistului român Octavian D. CurpaÅŸ, stabilit la rându-i în Arizona, Cristian ÅŸi Alina (fostă PerÅ£e) s-au căsătorit în 2005. Alina absolvise Colegiul NaÅ£ional Mihai Eminescu din Oradea ÅŸi, fiind pasionată de muzică, făcea parte din corul de tineri al bisericii penticostale „SperanÅ£a”.
„Am avut aÅŸa de puÅ£in timp alături de el aici pe pământ. AceÅŸti 11 ani împreună mi se par acum secunde”, a spus femeia cu lacrimi în ochi la una din televiziunile americane. ÃŽnmormântarea lui Cristian Silaghi va avea loc pe 27 august.

Sursa: www.ebihoreanul.ro

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *