Home / Stiri Externe / Belgia menține nivelul de alertă 3 după noua operațiune antiteroristă

Belgia menține nivelul de alertă 3 după noua operațiune antiteroristă

 

Premierul belgian Charles Michel a anunțat sâmbătă că Belgia va menține nivelul de alertă actual, 3, pe o scală de 4, după operațiunea antiteroristă în care au fost reținuți 12 suspecți care se presupune că plănuiau un atentat iminent în Bruxelles, potrivit presei naționale, transmite EFE.
„Diferitele evenimente publice prevăzute pentru următoarele zile vor avea loc, cu măsuri de securitate complementare È™i adaptate”, a semnalat Michel, într-o conferință de presă, în care a explicat că acestea sunt recomandările Centrului de Criză belgian, care a decis menÈ›inerea nivelului de alertă 3.

„Suntem în alertă, urmărim situaÈ›ia oră de oră”, a asigurat premierul belgian, care a arătat că vrea să transmită un „mesaj de determinare, liniÈ™te È™i calm”.

Charles Michel a apărut în fața presei după ce a participat la un Consiliu Național de Securitate convocat de urgență sâmbătă după operațiunea antiteroristă, care, potrivit presei naționale, a evitat un atentat iminent ce s-ar fi putut produce în cursul acestei zile la Bruxelles.

Televiziunea RTBF notează că unii dintre cei arestați, pe care poliția îi urmărea îndeaproape, au fost văzuți vineri circulând cu o mașină aproape de piața Rogier din Bruxelles, unde este instalat un ecran gigant pe care pot fi vizionate partidele selecționatei belgiene, care joacă sâmbătă, de la ora 15.00 locală (13.00 GMT) contra Irlandei, la EURO 2016.

Nicio sursă oficială nu a confirmat pentru moment că atentatul ce fusese plănuit ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă, dar totuÈ™i Parchetul federal belgian a precizat într-un comunicat că „elemente colectate în cadrul investigaÈ›iei au necesitat intervenÈ›ia imediată”.

Zeci de percheziții au fost efectuate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în 16 comune din Belgia în cadrul unui dosar de terorism și 12 persoane au fost reținute, a anunțat parchetul federal belgian, relatează AFP.

Un număr de 40 de persoane au fost arestate în primul moment, dar numai 12 dintre ele au fost reținute, relevă EFE, citând tot Parchetul federal belgian.

„Un judecător de instrucÈ›ie va decide în următoarele ore în legătură cu eventuala menÈ›inere a acestora în arest’, a indicat parchetul.

Un număr de 152 de garaje au fost percheziÈ›ionate, dar nu au fost găsite „nici arme, nici exploziv” până în prezent.

Aceste percheziÈ›ii s-au desfășurat ‘fără incidente deosebite’ în regiunea capitalei Bruxelles (comunele Bruxelles, Molenbeek, Schaerbeek, Anderlecht, Koekelberg, Berchem-Sainte-Agathe, Evere, Forest, Watermael-Boitsfort, Ganshoren), în Flandra (Zaventem, Ninove, Wemmel) È™i în Valonia (Fleurus, Tubize et Liege).

‘ÃŽn ceea ce priveÈ™te obiectele ridicate È™i identitatea celor arestaÈ›i, nu putem da mai multe informaÈ›ii acum”, a adăugat parchetul belgian, explicând că” ancheta este în curs de desfășurare”.

Sursa: www.agerpres.ro

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *