Home / Resurse Crestine / Articole / Ispitele sexuale. Nu ai nici o scuză pentru căderea ta!

Ispitele sexuale. Nu ai nici o scuză pentru căderea ta!

Dar Iosif era frumos la statură şi plăcut la chip.După câtăva vreme, s-a întâmplat că nevasta stăpânului său a pus ochii pe Iosif şi a zis: „Culcă-te cu mine!” Gen. 39:6,7

În clasa a 12-a am făcut pregătire la limba română cu soacra-mea. Este profesoară de limba română. Am mâncat Basmul. Era și prima lecție cred. Vroiam să fac impresie și am învățat foarte bine. G. Călinescu numea basmul cult ca fiind o oglindire a vieții în moduri fabuloase. De obicei eroul, dintr-un mediu liniștit, intra într-un conflict. Eventual pare că scapă, însă problema se tot se adâncește și apar noi pericole, noi răsturnări de situație.

Având principiul ăsta din ficțiune ai impresia că relatarea vieții lui Iosif este la fel, un basm. Complot al fraților, vândut. Ai impresia că s-a rezolvat, însă apoi este acuzat pe nedrept, târât în închisoare.

O poveste evreiască È™i musulmană (îs puÈ›in dubioase poveÈ™tile astea, însă e interesanta pentru discuÈ›ia asta) spune că numele soÈ›iei lui Potifar ar fi Zuleika È™i că ea era luată la miÈ™to de prietenele sale È™i ele fiÈ›oase că Iosif, un sclav evreu, i-a căzut cu tronc. Ea le-a invitat la un banchet, le-a dat fructe È™i în timp ce ele decojeau portocale cu niÈ™te cuÈ›ite, l-a chemat pe Iosif să îi aducă ceva È™i ele privindu-l, s-au tăiat la degete. Zuleika ar fi zis, No vedeÈ›i, cu accent ardelenesc, trebuie să îndur asta zi de zi. Mă rog, fără accentul ardelenesc. ÃŽnsă ar fi zis restul…

Un tânăr care aparent avea totul. Faimă, putere, autoritate, respect. Un sclav care a ajuns foarte sus. Se bucura de încrederea stăpânului, informații confidentiale și mai presus, era frumos, stârnea și admirația femeilor.
Un tanar care după o vreme primește o invitație directa: Culcă-te cu mine!
Să ți se spună asta, dintr-o dată, când nu ești în gardă te poate buimaci. Însă fără să ezite, cu o siguranță ieșită din comun refuză.

Dacă te gândești că Iosif era un fel de gigant spiritual și ca un nor de protecție era deasupra sa, ca serviciile speciale ale Cerului erau în jurul său, te inșeli.

El însă spune NU!

Si Iosif nu era o mumie..încă. Nu era stană de piatră și femeia asta de obicei obținea ce vroia. El era sclav, sclavul ei de fapt. Ea avea drepturi asupra sa.

Și la vârsta lui. Tânăr, hormoni, primește avansuri de la o femeie mult mai experimentată. Nu sună prea promițător că v-a rămâne curat. În cultura noastră ca și atunci, bărbații sunt văzuți mai degrabă ca cei care inițiază dansul ăsta. Să ți se ofere asta, să vina din partea ei, gădilă egoul masculin.

Oferindu-i-se i-ar fi fost foarte ușor. S-ar fi ridicat și mai mult pe scara asta. Ar fi avut un AS în maneca. Familia nu ar fi aflat. El era un tânăr singur, un om care a fost părăsit de familie care trăieste singur, într-o țară străină.

Va amintiti de fiul risipitor? Viața sa licențioasă a început când s-a rupt de restricțiile morale ale familiei sale. Și astăzi observ o grămadă de tineri în Londra care vin din biserici conservatoare din Romania iar aici își fac de cap. Și parcă n-au nici o limită.

Dacă vreodată vre-un tanar a fost vulnerabil, acela a fost Iosif. Doamna casei îi face invitația însă el refuză. Si cine l-ar putea învinovăți? Era în sângele său. Numai uită-te la Ruben, sau la Iuda.

Ruben s-a culcat cu concubina tatălui sau. Iuda, la fel, un pervers. Fii sai/nepoții săi Zerah și Pereț au fost produsul a ceea ce el credea că e o prostituată.

Simeon și Levi, târâți de impulsuri ucigase, au omorat pe cei din Sihem pentru că Dina a fost tratată ca o femeie ușoară, însă Iuda o tratează pe Tamar la fel.

Onan își satisface poftele sexuale fără a-și asuma responsabilitățile. Nu e o explicatie umana plauzibilă pentru care cel mai vulnerabil dintre toți să spuna NU. Te-ai aștepta nici macar să nu ezite. Fraților nu le pasă, insa unei femei puternice îi pasa. Ei nu l-au vrut, însă cineva special îl vrea. Are parte de respingere, lipsă de dragoste, însă aici iat-o pe tavă înaintea sa.

Tot o poveste evreiască ar spune că Iosif într-una din zile o refuză și a început să-i vorbească de Dumnezeu. Ea a acoperit cu roba unul din zeii casei, zicând. Ei bine, Dumnezeu nu va vedea. Insă Iosif i-ar fi răspuns: Dumnezeul meu vede.

Exemplul lui Iosif îmi arată că nu ai scuze. Nu ai nici o scuză pentru căderea ta. Ca așa ești tu pentru că familia ta așa e, că nu te poți controla, că nevasta, că soțul. Nu. Pune cruce tuturor scuzelor tale. Tu ești unicul responsabil pentru căderea ta. Tu ești unicul responsabil pentru deciziile tale, indiferent de contextul din jurul tău, de provocările din jurul tău. Înaintea lui Dumnezeu nu vei avea nici o scuză. Vei fi redus întotdeauna la tăcere.

Ce l-a ținut pe el a fost devotamentul său înaintea lui Dumnezeu. Și ce mă poate ține pe mine și pe tine e la fel. Nimeni nu este imun. Eu nu sunt. Tu nu ești. Suntem la secunde departe de mari căderi. Ce te ține este Dumnezeu. Isus Hristos care este cu tine, așa cum a fost și cu Iosif. Prezent în fiecare încercare din viața ta. Cu astfel de ispite sexuale însă nu ai cum să câștigi decât dacă fugi. Și Iosif a fugit, însă nu a fugit oriunde, a fugit direct în brațele lui Dumnezeu, gasindu-si toată plăcerea în El. Dumnezeu a fost cu Iosif, însă și Iosif a fost cu Dumnezeu.

Marius Zărnescu

 

Sursa: www.biruinta.co.uk

Check Also

Ia-L pe Isus de mana si urmeaza-L

Când îngenunchezi la cruce, nu vei auzi un cuvânt uÈ™or È™i dulce – nu de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *