Home / Resurse Crestine / Articole / Coarnele Halloween-ului

Coarnele Halloween-ului

Haloween-ul, ÅŸtiu cam toÅ£i sătenii acuÅŸ, e sărbătoarea aia irlandeză, în care unul Jack, umblă cu dovleacul bâjbâind prin întuneric. Se zice că Jack Zgârcitul, după ce a păcălit de două ori pe ScaraoÅ£ki, pe dracu cel mare, n-a mai încăput nici în iad nici în Rai. Åži Satana, i-a dat un dovleac în mână să umble haihui prin întuneric! Ciudată poveste. Cu final neînÅ£eles. Pentru mine, pentru dvs…

Paradoxul e că sărbătoarea dovleacului cu cap de mort a umplut România. De la profesori ÅŸi actori, până pe uliÅ£ele satelor din creierii munÅ£ilor, elevii au învăţat să colinde cu dovleacul aprins. Adică în numele Satanei. Colindă ca de Crăciun, dar nu cu traiste de covrigi, ÅŸi nici cu vestea bună că s-a născut Mesia, ci îmbrăcaÅ£i în haine de drac! MascaÅ£i, cu sânge fals pe obrajii lucioÅŸi, cu coarne ca ăia răii – dar ÅŸi cu cruciuliÅ£e la gât, cu cearÅŸafuri albe peste trup – ca stafiile, bufniÅ£e, vârcolaci, huhurezi sau vampiri, tinerii se dau malefici. Åži devin. Se cred Merlin, sau nu ÅŸtiu ce mama Omida. „Noi suntem vrăjitoare bune, dle profesor”, a strigat o „diavoliţă” de liceu unui prieten bun de-al meu, dl. Meleacă, profesor de Religie. Nu ÅŸtiam că se poate ÅŸi vrăjitori buni. Adică ÅŸi draci cumsecade…

Intrând la Diverta să-mi cumpăr o carte, am rămas uimit să constat că pe un raft, pe lângă prostioarele vrăjitorului Harry Potter erau şi manuale de magie, cartea neagră a vrăjitoriei, textele lui satana, şi alte chestiuni malefice. Cărţoaie groase de sute de mii sau milioane de lei vechi. Atenţie, pentru copii!!!

Duminică seara, la Târgovişte, am văzut într-o cofetărie tot felul de măşti, de coarne, de ochelari, de turbane şi nu mai ştiu ce aiureli, cică pentru haloween-ul copiilor.

Azi, la liceu, prietenul meu citat mai sus, n-a putut să estompeze distracÅ£ia dovleciÅŸtilor, deoarece o profesoară i-a sugerat să fie blând, „să nu distrugă de tot haloween-ul”. Mi-a spus la telefon că parcă publicul i-a disipat entuziasmul ÅŸi că a simÅ£it o apăsare diabolică în timp ce vorbea.
ImpinÅŸi spre divertisment macabru – chiar de către profesori sau părinÅ£i (?!), tinerii noÅŸtrii se joacă cu magia. Cu drăcia. Se cred vrăjitori ÅŸi se comportă ca ei. Dansează ca zombi (oameni fără suflet) ÅŸi spun Abracadabra la dovlecii cu limbi ascuÅ£ite de foc ÅŸi ochi de piraÅ£i. Pentru ei horror e ceva delicios. Iar viaÅ£a, succesul, cred că e ceva de hocus pocus… Faci o vrajă, baÅ£i din baghetă ÅŸi vei fi primul în toate!

Am spus unor profesori (ÅŸi tuturor elevilor), că atunci când permiÅ£i ca tinerii să se-mbrace în pisica neagră, în Dracula, în Necuratu’ sau vrăjitoarea din Albă ca Zăpada, nu mai poÅ£i avea pretenÅ£ii să fie cuminÅ£i la ore. Să fie corecÅ£i, să fie morali. Să nu fure, să nu jefuiască, să nu violeze. Să nu ucidă cu sânge rece. Fiind o zi mici fantome, mici vampiri ori little dracula, pruncii îşi vor apoi lua rolurile în serios. Iar unii, ÅŸi le-au luat deja!

O colegă de-a mea, profesoară de Istorie, mi-a spus în seara asta la telefon, că în blocul ei umblă copii cu Haloween-ul. Troznesc, Å£ipă. scot sunete diabolice, fac ca stafiile, ca huhurezii. Amuzament cu dulceaţă de scârbă. Ceea ce mi-e teamă fraÅ£ilor, este ca nu cumva copiii din România să devină ca cei din America, unde în urma unei întrebări pe stradă „ce le-ar place cel mai mult să facă de Haloween?”, 85 % dintre ei au răspuns „să omorâm un om”! Mă tem, că dacă azi copiii colindă cu Haloween-ul prin blocuri, mâine la Åžtirile de la ora 5, să n-aud că-n urma promenadei drăceÅŸti, au murit părinÅ£ii sugrumaÅ£i în case. AÅŸa, de… divertisment.

După colindul de Crăciun ajungi la ieslea Lui Isus Hristos, după bântuiala de Haloween ai ÅŸansa să ajungi în coarnele lu’ Satan.

Fugi de dovleac! Dinţii săi fac răni ce nu se mai vindecă!

Nicolae Geanta

Check Also

Ia-L pe Isus de mana si urmeaza-L

Când îngenunchezi la cruce, nu vei auzi un cuvânt uÈ™or È™i dulce – nu de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *