Home / Diverse / Decizie istorică a Bisericii Catolice. Papa Francisc permite preoţilor să ierte femeile care au făcut avort
Pope Francis greats the crowd after the Easter mass on April 20, 2014 at St Peter's square in Vatican. Easter Sunday celebrates the Christian belief in Jesus's death and resurrection and is marked around the world, often with a variety of not strictly religious local traditions like painted eggs or Easter Bunnies. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Decizie istorică a Bisericii Catolice. Papa Francisc permite preoţilor să ierte femeile care au făcut avort

Papa Francisc a anunÅ£at, într-o scrisoare dată publicităţii luni, că va permite preoÅ£ilor catolici să ierte păcatul avortului. Astfel, Suveranul Pontif a transformat o derogare temporară, acordată cu ocazia Anului Milostivirii, într-una permanentă, Å£inând, totuÅŸi, să explice că întreruperea de sarcină rămâne „o faptă gravă”, dar că „nu este niciun păcat pe care mila Domnului să nu-l poată atinge ÅŸi ÅŸterge atunci când întâlneÅŸte o inimă care se căieÅŸte ÅŸi care îşi doreÅŸte să trăiască în pace cu Dumnezeu”.

Până acum, acest drept era rezervat doar episcopilor şi duhovnicilor cu statut special.
 
Papa Francisc a transmis că toţi preoţii ar trebui să poată ierta avortul, transformând astfel o derogare temporară pe care o acordase pentru Anul Jubiliar al Milostivirii într-o măsură permanentă.
 
„De astăzi înainte le acord tuturor prelaÅ£ilor, în virtutatea slujbei lor de slujire a enoriaÅŸilor, permisiunea de a-i ierta pe cei care au comis păcatul avortului”, a scris Papa într-o epistolă apostolică menită să marcheze finalul Anului Milostivirii.

Măsura luată de Suveranul Pontif reprezintă o îmblânzire semnificativă a poziÅ£iei Bisericii faţă de problematica extrem de controversată a avortului, acesta fiind, în fapt, recunoscut pentru că a reuÅŸit să facă din Biserica Catolică o instituÅ£ie mult mai incluzivă ÅŸi mai permisivă. ÃŽn acelaÅŸi timp, însă, ÃŽnaltul Prelat a Å£inut să reitereze „foarte ferm că avortul este un păcat grav, întrucât pune capăt unei vieÅ£i nevinovate, dar nu există niciun păcat pe care mila Domnului să nu-l poată atinge ÅŸi ÅŸterge atunci când întâlneÅŸte o inimă care se căieÅŸte ÅŸi care îşi doreÅŸte să trăiască în pace cu Dumnezeu”.

Biserica Catolică a condamnat dintotdeauna avortul ca pe un păcat imens, iar cei care îl comiteau erau automat excomunicaţi. În trecut, doar un episcop sau un duhovnic cu statut special putea garanta absolvirea de vină.

ÃŽntr-un document făcut public anul trecut, Papa Francisc a descris „corvoada morală ÅŸi existenÅ£ială” prin care trec femeile care fac întrerupere de sarcină ÅŸi a declarat că a întâlnit „foarte multe femei care poartă în inima lor cicatricile acestei decizii dureroase ÅŸi agonizante”. 

 

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *