Home / Diverse / De la Arizona State University in armata israeliana

De la Arizona State University in armata israeliana

Pentru Nira Lee cuvântul „casă” are două înţelesuri: Tempe, Arizona şi Tel Aviv, Israel. Nira s-a născut în Arizona în anul 1988 într-o familie de evrei. A copilărit şi a studiat în oraşul Tempe. A ales însă un drum total diferit de toţi colegii şi prietenii ei: s-a decis să se înroleze în armata israeliană.

ÃŽntr-o zi de septembrie, în anul 2000, în campusul universităţii „Arizona State University” a avut loc un marÅŸ paÅŸnic pro-Israel. DeÅŸi era doar în clasa a ÅŸaptea, Nira a înÅ£eles că în Israel sunt conflicte faţă de care ea nu trebuie să fie indiferentă. „Îmi aduc aminte înverÅŸunarea incredibilă de la ASU, aici la o distanţă de 10.000 de mile (aprox 16.000 km) de Orientul Mijlociu. Cred că acela a fost momentul care mi-a stârnit dorinÅ£a de-a face mai mult pentru această Å£ară” – a declarat într-un interviu acordat cotidianului „The Arizona Republic”. ÃŽn perioada ÅŸcolii gimnaziale când majoritatea fetelor de vârsta ei erau preocupate de băieÅ£i ÅŸi de machiaje, Nira studia ebraică, istoria Holocaustului ÅŸi originile familiei sale, iar la vârsta de 16 ani a vizitat pentru prima dată Israelul.
ÃŽn perioada cât era elevă la liceul „Dobson High School”, mai exact în clasa a zecea, adolescenta de origine evreiască a pus bazele unei ligi numite „Anti-Defamation League”. După absolvirea liceului, urmează cursurile unei universităţi din Washington D.C., cu specializare în relaÅ£ii internaÅ£ionale, concentrându-se pe Orientul Mijlociu ÅŸi politica internaÅ£ională.
La vârsta de 19 ani Nira Lee urmează timp de un an cursurile Universităţii Haifa din Israel, iar acum, la vârsta de 24 de ani este locotenent în armata israeliană, în zona de frontieră a Faşiei Gaza, purtând uniformă verde oliv a Forţelor de Apărare Israeliene; coordonează transferul de alimente, îmbrăcăminte şi materiale medicale din Israel în Fâşia Gaza.
Nira Lee este din fire o luptătoare înnăscută. A trebuit să lupte pentru viaÅ£a ei din momentul în care a venit pe lume la spitalul „Good Samaritan Hospital” din Phoenix. Fiind născută prematur, cu patru săptămâni mai devreme, Nira a suferit de un sindrom numit „detresă respiratorie neonatală”, caracterizată prin faptul că un nou născut nu poate să respire adecvat, deoarece plămânii nu îi sunt complet dezvoltaÅ£i. ÃŽn primele zile după naÅŸtere medicii i-au sfătuit pe membrii familiei să facă aranjamentele funerare. Cu toate acestea Nira a sfidat realitatea. A fost pusă pe un aparat respiratoriu pentru aproape 3 săptămâni, timp în care fetiÅ£a nu a deschis ochii, nu a clipit. Când medicii au scos-o de pe maÅŸina respiratorie, părinÅ£ii ei, Marcie ÅŸi Barton Lee, au stat cu respiraÅ£ia tăiată. S-au rugat cu toÅ£ii ÅŸi apoi Nira a respirat pentru prima dată singură. „Medicii ÅŸi asistentele au spus atunci că este o luptătoare ÅŸi iată că a ajuns să devină soldat în armată” – confirmă Marcie Lee, mama Nirei.
Tatăl, Barton Lee, este rabin la „ASU Hillel Jewish Student Center” din anul 1972. Având în vedere că ambii părinÅ£i predau studii ebraice la „Arizona State University”, valorile Nirei Lee au fost centrate de timpuriu pe credinţă, compasiune ÅŸi dreptate. A revenit din Israel pentru a-ÅŸi termina studiile la Universitatea din Washington D.C., iar în luna mai, 2010, după graduare, s-a înrolat în armata israeliană. Vorbind despre Fâşia Gaza, Nira Lee spune că este condusă de gruparea teroristă Hamas care doreÅŸte să distrugă Israelul ÅŸi care a aruncat mii de rachete către israelienii civili în ultimii ani. „ForÅ£ele de Apărare ale Israelului nu cooperează cu Hamas, de aceea este crucial să menÅ£inem relaÅ£ii solide cu organizaÅ£ii internaÅ£ionale care lucrează cu civilii din Gaza neimplicaÅ£i în această organizaÅ£ie; zilnic trec graniÅ£a între 250 ÅŸi 350 de tiruri transportând bunuri comerciale.”
Nira Lee deţine acum cetăţenie dublă (americană şi israeliană) şi spune că după ce s-a înrolat în armata israeliană s-a simţit extrem de singuratică. Incidentele destul de frecvenţe din zonă, însă, crează o anumită unitate şi solidaritate aparte între soldaţii israelieni, ne mai spune Nira Lee; adesea, în miez de noapte, se pot auzi rachete trimise din Fâşia Gaza sau câte un autobuz care sare în aer datorită faptului că a fost pusă vreo bombă.
Având în vedere că în luna octombrie, anul acesta, serviciul militar al Nira Lee în zona Gaza va lua sfârşit, aceasta îşi propune să-şi completeze studiile de masterat la Universitatea din Tel Aviv. Decizia Nirei Lee nu a fost chiar o decizie de moment, ea s-a datorat spiritului ei moral, dispoziţiei ei spre sacrificiu, dârzeniei şi curajului de a se alătura celor devotaţi unei cauze, în lupta pentru adevăr.
Octavian D. CurpaÅŸ
Phoenix, Arizona

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *