Home / USA / Eveniment marcant pentru romanii din Reading, Pennsylvania

Eveniment marcant pentru romanii din Reading, Pennsylvania

In weekend-ul din 4-6 iulie, 2008 la Reading, Pennsylvania a avut loc inuagurarea celei mai impozante biserici adventiste romane din America de Nord. Catedrala Luterana din Reading a fost cladita in 1850, de un grup de credinciosi care doreau serviciul in engleza, nu in germana cum se tinea in catedrala mama. In mai putin de un an, o cladire maiestuoasa a aparut in mijlocul orasului, peretii au fost decorati cu fresce, vitralii impozante au fost instalate, o orga magnifica acompania serviciile de cult. Si asa, an dupa an, aceasta maiestuoasa cladire a atras sute si sute de credinciosi care erau mandrii de locasul lor de inchinare.

Dar odata cu vremea, batranii au trecut la odihna, tinerii au inceput sa neglijeze biserica, si bancile au ramas goale. In ultimii ani, un grup de batrani se simteau tot mai singuri in mareata catedrala, apa se prelingea prin acoperisul deteriorat, peretii mucegaiti se cojeau, tavanul se prabusea.

Nu cu mult timp in urma, s-a produs o adevarata minune. Dumnezeu a adus in contact acest grup de batrani care asistau neputinciosi la agonia catedralei, cu un grup de romani adventisti in cautare de un locas de inchinare. Si asa, prin mijlocire Divina, batrana catedrala luterana a devenit locas de inchinare adventist. Mai multe amanunte despre aceasta biserica am aflat de la dl. Nicu Butoi, pastor misionar in aceasta zona. 
-Pentru inceput, daca puteti sa ne spuneti cand v-ati decis sa demarati o lucrare in Readding, Pennsylvania si cum a inceput totul. 
– Cred ca nu gresim daca spunem ca unii copii se nasc din accidente, iar despre altii se spune ca vor crea grave accidente la nastere si totusi…iata-i aici si iata-i bine! Daca oamenii ar avea control total asupra acestui capitol al vietii, multi dintre noi nu am fi pe aici, defel. Asadar, multumim lui Dumnezeu si pentru “accidente”. Asa as putea defini nasterea sau mai bine zis renasterea bisericii advente din Reading. Daca ar fi sa citez cuvintele reprezentantului bisericii luterane St. James din Reading, Ed Brophi, as zice: “Totul a inceput intr-o zi de iarna, tocmai cand ne ridicasem de la rugaciunea in care cerusem lui Dumnezeu calauzire cu privire la cladirea bisericii ”… La usa bisericii s-au prezentat Zoltan si Angelica Treitli intreband de un loc de inchiriat pentru micuta lor grupa de inchinatori romani. Ed Brophi, le raspunde: “Da, suntem in masura sa va inchiriem locul pentru inchinare, dar sa nu va ganditi la mai mult decat inchiriat, adica sa nu va ganditi ca locul acesta va fi al vostru cumva. Nu va puneti sperantele prea sus…”. Dar Zoltan si Angelica au simtit ca Domnul ii chema acolo, printr-un mandat special. Printr-o minune, intr-un magazin, o persoana necunoscuta de langa ei le spune: “Nu cautati un alt loc, mergeti la St James si intrebati”. Asa ca, in ciuda avertismentului, si-au pus sperantele sus de tot… 

– Ce ne puteti spune despre Reading si despre Pennsylvania, in general. 
– Statul Pennsilvania este cred, cel mai aproape de peisajul romanesc si verdele masiv si vibrant parca iti da viata. Iarna este moderata, prea putina zapada iarna trecuta, ploi bune si campuri roditoare. Fructe si vegetale cu gust “ca in Romania”… Orasul Reading este plin de istorie. Aici a fost candva cetatea industriei americane. De aici au plecat trenurile si poate vor mai pleca din nou. Populatia a fost predominant germana, dar acum este compusa din foarte multe nationalitati. Nu este uimitoar ca intr-un oras cu 80.000 de locuitori se gasesc 189 de biserici? Acest pamant a fost binecuvantat cu ploaia rugaciunilor celor credinciosi si personal am convingerea ca rugaciunile acestea nu au cazut la pamant. 

– Dati-ne cateva motive pentru care cineva ar alege sa se mute in PA. 
– Printre cele mai importante motive ar fi faptul ca aici inca poti sa cumperi o casa in oras cu 20-30.000$ si ca bun meserias s-o refaci si sa locuiesti fara datorii si fara presiunile prezente in viata de fiecare zi, in timpuri ca acestea. Taxele sunt foarte mici si nivelul stresului foarte scazut, in comparative cu alte locuri. Reading-ul poate deveni un paradis pentru constructori, dar si pentru studenti si tinere familii, in mod special. Alimentele se pot procura de la fermele menonite sau ale amishilor, naturale, pline de gust si sanatate. Aerul este exceptional de curat si proaspat. Reading-ul este inconjurat de munti si de paduri care sunt pline de caprioare si cerbi. Toamna mii si mii de gaste salbatice vin si petrec mare parte din iarna in imprejurimi iar natura in general, este superba in toate anotimpurile. Culorile toamnei si ale primaverii sunt neintrecute. Sunt o multime de scoli si de cursuri pentru toate varstele si profesiile. Asa ca oricine poate aici sa isi schimbe cariera foarte usor. Statul ofera un suport financiar destul de bun pentru cei care studiaza si pentru diferite alte categorii de intreprinzatori. 

– Ce greutati ati intampinat in lucrarea din PA si cum le-ati depasit? 
– Am intampinat greutatile inceputului si insuficientei mijloacelor, dar nu ma pot plange. Dumnezeu a stralucit in bunatate si putere. A fost si inca este mult, foarte mult de munca, dar cu ajutorul Celui Preainalt am depasit faza de inceput si acum ne consolidam, cu fiecare zi care trece. 

– Ce ne puteti spune despre comunitatea de romani din Redding? Sunt multi romani in zona? 
– Am inteles ca la ultimul recensamant au fost cam 10.000 in toata zona, dar numarul conationalilor fluctueaza dupa cum se misca lucrurile. Acum suntem martori ai unui nou influx de romani care vin din New York si din diferite alte locuri si cauta locuinte ieftine si o viata mai linistita. Viitorul insa sper si cred ca va fi frumos pentru romani in aceste locuri. Ei se bucura de un nume foarte bun intre locuitori si sunt foarte apreciati. 

– Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre serviciul inaugural si despre programele pe care le-ati tinut in perioada imediat urmatoare. 
– Inregistrarile video de la festivitatile de inaugurare sunt postate pe INTERNET si ele vorbesc mai mult decat o mie de cuvinte. (Website-ul bisericii este: www.adventchristianchurch.org). Totusi vreau sa mentionez ca au venit frati si surori din diferite parti ale SUA si Canadei si am avut inalti oaspeti din Romania si de la Ambasada Romana din Washington. Tocmai am incheiat o convorbire telefonica cu o familie care a participat la ianugurare. Ei mi-au spus ceea ce mi-au spus multi altii: “Au fost ca niste zile petrecute in Cer“. 

– Printr-un miracol supranatural, ati dobandit o cladire extrem de impozanta pentru biserica. Ce anume considerati ca mai aveti nevoie pentru aceasta lucrare in Reading, PA? 
– Am cerut de la Domnul sa ne trimita oameni cu diferite daruri pentru slujire si sa ne ajute sa ne consacram Lui pentru adevarata lucrare, care este aceea de a vesti Numele Lui in lume. Asa cum am mentionat, avem instalat deja un sistem de transmisie prin Internet si dorim sa-L facem cunoscut pe Domnul, oriunde El ne va da prilejul si puterea s-o facem. 

– Ce proiecte de viitor aveti in Redding, PA? 
– Chiar acum lucram la o mare campanie de evanghelizare medicala si cu aceasta ocazie invitam pe cei care vor si pot sa dea o mana de ajutor – medici si personal medical de diferite specialitati. Orasul este ocupat in mare parte de emigranti fara asigurare medicala si sunt mii de copii care au nevoie de asistenta. Am vrea sa incepem asemenea Domnului nostru, care mai intai vindeca si hranea si apoi predica. Am primit aprobare de la Banca Alimentara, ca o data pe luna sa distribuim hrana gratuit pentru 200-500 de persoane. Ne trebuie oameni cu inima si zambet, care sa ii seveasca pe cei in nevoie. Ne gandim mai apoi la o scoala crestina, la o clinica medicala, un centru de counselling pentru familie si pentru orientare profesionala. Apoi, avem in plan sa fondam un mic colegiu, care sa pregatesca evanghelisti. Vrem sa-L punem pe Domnul la grea incercare, stiind ca daca El ne-a dat pe Fiul, cu siguranta ne va da si celelalte lucruri impreuna cu El.

Check Also

Live Conferece, Agape Bible Church

Name: Live Conference. When: Oct. 24-25 Where: Agape Bible Church- SE 52nd and Stark Portland , Or. Time: 6:30 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *