Home / Stiri Externe / Șapte pastori penticostali se întâlnesc cu papa la Vatican

Șapte pastori penticostali se întâlnesc cu papa la Vatican

Joi 8 Septembrie, papa Francisc a primit în reședința lui privată de la Vatican vizita a șapte pastori penticostali aparținând Bisericii Evanghelice a Reconcilierii din Italia, delegație ce a fost condusă de prietenul papei, pastorul Giovani Traettino, a cărui biserică din Caserta (sudul Italiei), a fost vizitată de Francisc în luna iulie 2014. Împreună cu el au mai participat pastorii: Geoffrey Allen (Brescia), Mauro Adragna (Palermo), Ernesto Bretscher (Torino), Franco Bosio (Caserta), Salvatore Hinton (Marcianise) și Rino De Felice (Salerno).

„Voiam să-i întoarcem vizita pe care papa ne-a făcut-o în urmă cu doi ani la Caserta”, a spus pastorul Traettino, „deoarece am decis să creștem în dialog, dându-le un orizont comunitar reuniunilor noastre, adică să ridicăm ștacheta răspunsurilor noastre, venind să ne întâlnim cu papa, ca și o familie spirituală”.

Înainte de a intra în dialogul propriu zis, cei șapte pastori, împreună cu papa s-au rugat împreună, recitând Tatăl Nostru, ținându-se de mână.
Traettino: „Papa îmi este frate și aliat”

Pastorul Traettino i-a mulțumit papei pentru oportunitatea de a se putea întâlni și în opinia lui, datorită acestor reuniuni, dialogul dintre biserici „s-a accelerat într-o formă neașteptată în ultimii ani”.

„Drumul parcurs a fost crucial pentru a ne reconcilia cu rădăcinile noastre comune, în particular, învățăturile Bisericii apostolice și a părinților apostolici”, a punctat Traettino. În același mod, el s-a exprimat considerându-l pe Francisc ca și „fratele și aliatul său”.
„Pentru noi toate acestea sunt un har”, a continuat pastorul. „Sunt convins că Francisc a dat bisericii un impuls înainte. Această relație privilegiată, și eu aș spune providențială cu el (papa), a făcut să crească mult sensibilitatea la dialog în Biserica Evanghelică. O senzație ce izvorăște din școala Duhului, dar pe care Francisc a favorizat-o încadrând-o în realitatea actuală”.
Un papă încântat

De partea lui, papa Francisc a scos în evidență cum unii pași concreți, cum ar fi cei ce s-au dat cu valdenzii de exemplu, sau întâlnirea cu patriarhul ortodox Kiril, sunt lucruri „pe care le-am simțit în inimă” și care au fost făcute spontan.

Papa a mai remarcat: „Unitatea se realizează făcând pași. Și suntem pe acest drum”. Un drum al răbdării dar continuu. Suveranul Pontif a mai adăugat spunând că și el se întreabă care va fi ziua exactă când se va ajunge la o unitate deplină: „va fi în ziua următoare după venirea Fiului Omului”. Creștinilor însă le rămâne ca până atunci, după ce de-a lungul istoriei atâtea lucruri i-au îndepărtat unii de alții, să se „roage, pocăindu-se de lucrurile pe care nu le fac bine și să meargă împreună pe același drum”.

Bergoglio a mai explicat că fundamental aici este disponibilitatea de a ierta: „când se întâmplă lucruri rele, trebuie să se ceară iertare, iar iertarea trebuie să fie făcută în stilul lui Dumnezeu care uită totul”.

Înșelăciunea ecumenismului
Conform unui sondaj efectuat de LifeWay Research, 40% din pastorii protestanți americani spun că au o viziune mai pozitivă față de Biserica Catolică după ce argentinianul Bergoglio a ajuns papă. Pentru Ed Stetzer, directorul LifeWay Reserach, observând sprijinul papei din partea pastorilor ce își au originea tocmai în Reforma Protestantă, acesta este ceva contradictoriu. „Investigația arată de fapt efectul Francisc, deoarece acesta este sprijinit de grupuri de persoane desemnate să protesteze contra propriei credințe dirijate de papă”.

„Precursorii actualilor pastori protestanți – Luther, Wesley, Spurgeon și mulți alții – în mod sigur nu au văzut în papă pe propriul lor frate în Hristos”. „În timp de câteva secole, papa a trecut de la a fi considerat anticristul, la frate în Hristos pentru mulți protestanți”, a avertizat Stetzer.

Conform pastorului Bruno dos Santos, mișcarea ecumenică promovată de actualul papă, prezintă un mesaj de toleranță, pace și umanitate, dar este în contra regulilor lui Isus Hristos.

„In ecumenism, Isus Hristos își pierde poziția de Cap al Bisericii, deoarece Vaticanul consideră ca mamă a tuturor bisericilor creștine, Biserica Romano-Catolică, iar capul acesteia este papa. El poate să schimbe ceea ce Isus și apostolii săi au învățat”, a spus pastorul.

„Ecumenismul substituie poziția lui Hristos ca fiind unica sursă de mântuire. Dacă o biserică care crede și predică că numai credința în Hristos mântuiește, dar apoi se amestecă cu alte credințe și predică că mai este și altceva ce este nevoie pentru a completa, asigura sau garanta mânuirea, atunci cum se pot concilia astfel de poziții atât de diferite”, se întreabă pastorul.

Sursa: benidradici.com

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *