Home / Stiri Externe / Pericolul Iranului pentru Israel și Orientul Mijlociu,după căderea Statului Islamic

Pericolul Iranului pentru Israel și Orientul Mijlociu,după căderea Statului Islamic

Acum că SIIL-ul e înfrânt în mare parte din Siria-Irak, Israelul sună alarma legat de intențiile Iranului de a umple vidul de putere în zona ce a fost până acum cea mai liniștită graniță a Israelului. De la recenta întâlnire cu președintele rus Putin, până la vizita secretarului general al ONU, António Guterres, premierul israelian Benjamin Netanyahu are de transmis un singur mesaj.

Iranul se preocupă intens să transforme Siria într-o bază militară, o fortăreață de-a lor și dorește să folosească și Siria și Libanul ca fronturi de război pentru a-și atinge scopurile declarate de a eradica Israelul. Israelul nu poate accepta așa ceva.
Un oficial senior israelian a fost citat recent, avertizând Rusia că Israelul va bombarda palatul lui Bashar al-Assad din Damasc dacă Rusia va permite Iranului să înainteze în Siria. Într-un interviu acordat publicației Jerusalem Post, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, spunea că SUA și Israelul gândesc la fel, anume că Iranul trebuie împiedicat să se extindă în Siria.
Iranul e un scorpion care până la urmă va mușca. Nu putem să-i cântăm în strună.
În SUA, crește îngrijorarea în privința direcției Iranului și a intențiilor acestuia. Legislatorii americani aflați în vizită și-au arătat susținerea pentru întărirea poziției SUA.
Aceasta presupune nu doar sancțiuni, ci și întărirea armatei noastre, pentru a ne putea ocupa de această amenințare crescândă. Dacă arabii sunniți din Siria și Irak nu au un viitor mai bun și dacă nu li se oferă ajutor, aceștia vor deveni probabil un grup pirat care va fi prezent în conflictele viitoare.
Senatorul de Oklahoma, James Lankford, spune că SUA n-a avut o poziție clară față de politica Siriei.
Iranul îl sprijină pe Bashar al-Assad, și, dacă el va rămâne pe poziție, va datora aceasta Iranului, care va putea apoi să facă orice va vrea în Siria, iar aceasta reprezintă o amenințare pentru Israel.
Senatorul mai spune că un lucru e cert: Assad trebuie să plece. Trebuie să le spunem foarte clar rușilor, iranienilor și sirienilor că trebuie să aibă loc o tranziție. Zece milioane de refugiați nu se pot reîntoarce în Siria dacă Assad rămâne la putere. Assad e motivul pentru care toți aceștia au plecat.
Această tranziție, mai spune el, e în interesul Israelului și al refugiaților.
Mi se alătură și editorul senior, John Waage, pentru a discuta despre politica SUA și amenințarea Iranului. E clar că Israelului nu-i pică bine abordarea obișnuită a lumii privind afacerile din Iran și Siria. A ajuns acest mesaj și la Casa Albă?
Fără îndoială mesajul a fost primit, dar întrebarea e dacă se va trece la acțiune. Eu cred că la Casa Albă există încă multă simpatie, dar și multe informații. Recent a fost în vizită chiar o delegație a Mossadului, care a mers la Washington acum două săptămâni, pentru a prezenta îngrijorarea Israelului față de rolul Iranului în Siria și amenințarea pe care acesta o prezintă pentru Israel. Ei știu, și încă în detaliu, ce se petrece acolo. Întrebarea e care e ordinea priorităților.
Poate preÈ™edintele Trump are pe inimă să acÈ›ioneze È™i el discută frecvent la telefon cu premierul Netanyahu. Sigur că È™tie cât de importantă e problema Iranului pentru Israel, dar să vedem dacă administraÈ›ia sa, care are mai multe focuri de stins, cum ar fi Coreea de Nord, Siria ori SIIL-ul, care a atacat locuri precum Barcelona…Aici vedem dacă Iranul urcă în topul priorităților. Momentan, prezenÈ›a Iranului în Siria nu pare să genereze nivelul de alertă dorit de Israel la Washington.
Există o rămășită din structura de putere de la Washington care vrea să vadă Iranul și Siria puse la punct și Israelul protejat de această năvălire a Iranului. Problema e că restul lumii face afaceri de miliarde de dolari cu Iranul și ei ar prefera ca toată problema cu Israelul să dispară.
Se apropie aniversarea lui. Israelul se pregătește să sărbătorească 70 de ani de existență în 2018, Iranul va sărbători 40 de ani de când hogii lor a venit la putere. Iar lumea practic nu a făcut nimic pentru a-i opri. Au existat multe avertismente, mai ales din partea premierului Netanyahu, legate de amenințarea Iranului nu doar față de Israel, ci față de întreaga lume, și totuși, lumea preferă să facă afaceri cu Iranul în loc să-l pună la punct, indiferent în ce mod, în ciuda acordului pe care l-au făcut.
E îngrozitor să vezi cum continuă să se extindă și nimănui nu pare să-i pese. Acest lucru confirmă profeția biblică. Pare aproape sigur că Rusia va susține Iranul în acest proces, conform profeției din Ezechiel. Posibilitatea ca ei să vină împotriva Israelului e tot mai mare.
Sursa: alfaomega.tv/stiri

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *