Home / Stiri Externe / Pentru Iran, criza musulmanilor rohingya marchează ‘moartea premiului Nobel pentru Pace’
Protesters hold a rally near the Myanmar embassy to protest against the treatment of Rohingya Muslims, in Jakarta, Indonesia September 6, 2017. REUTERS/Darren Whiteside

Pentru Iran, criza musulmanilor rohingya marchează ‘moartea premiului Nobel pentru Pace’

ViolenÈ›e împotriva musulmanilor rohingya din Myanmar marchează ‘moartea premiului Nobel pentru Pace’, a declarat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acuzând-o în mod direct pe lidera birmană Aung San Suu Kyi, care a primit acest premiu în 1991, relatează AFP.
‘Un guvern crud condus de o femeie crudă, care a primit premiul Nobel pentru Pace, ucide È™i incendiază oameni fără protecÈ›ie, le incendiază casele È™i nu există nicio reacÈ›ie reală. Apar condamnări, comunicate de presă, însă la ce serveÈ™te, trebuie să fie luate măsuri…. Aceasta marchează moartea premiului Nobel pentru Pace’, a declarat Khamenei, într-o înregistrare video publicată pe site-ul său oficial.

Liderul suprem iranian a respins ideea că criza din jurul musulmanilor rohingya reprezintă un conflict religios între budiÈ™ti, majoritari în Myanmar, È™i musulmani, chiar dacă, în opinia sa, sunt implicaÈ›i ‘anumiÈ›i extremiÈ™ti religioÈ™i’. ‘Este o chestiune politică pentru că există un guvern care acÈ›ionează’, a afirmat el.

‘Guvernele musulmane trebuie să ia măsuri. Nu spunem că trebuie trimise trupe acolo. Dar trebuie să existe presiuni politice È™i economice’ asupra guvernului din Myanmar pentru a opri violenÈ›ele, a adăugat liderul iranian, solicitând o reuniune a OrganizaÈ›iei Cooperării Islamice (OIC) pentru a lua măsuri împotriva guvernului birman.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri pentru a discuta despre criza etnicilor rohingya, comunitate musulmană marginalizată în Myanmar (țară 90% budistă). Peste 370.000 de membri rohingya s-au refugiat în Bangladesh de la sfârșitul lunii august pentru a fugi de noi violențe.

AGERPRES

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *