Home / Stiri Externe / Igor Dodon, un politician prorus care se declară promotor al valorilor tradiţionale

Igor Dodon, un politician prorus care se declară promotor al valorilor tradiţionale

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor la preşedinţia R. Moldova, este un economist care a îndeplinit funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi din anul 2006 până în 2 septembrie 2009, informează presa moldoveană.
În paralel cu activitatea de bază a candidatului prorus, în perioada anilor 1997–2005, acesta a profesat ca lector în domeniul academic.

Începând din anul 2009, Dodon este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind iniţial ales pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). În anul 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc a părăsit fracţiunea PCRM din Parlament, cei trei aderând ulterior la Partidul Socialiştilor. Igor Dodon este ales în acelaşi an preşedintele partidului.

În septembrie 2016 Partidul Socialiştilor îl desemnează pe Igor Dodon candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Acesta a obţinut 49,67% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean, care a primit 37%, în al doilea tur de scrutin.

Igor Dodon ÅŸi-a exprimat în mod deschis ÅŸi în repetate rânduri orientarea sa politică pro-rusă, aflată în opoziÅ£ie cu orientările pro-europene, adoptate de coaliÅ£ia democratică de guvernare. Imediat însă după rezultatele scrutinului prezidenÅ£ial, Dodon a declarat: ”Eu nu sunt împotriva Europei. ÃŽn mod clar, nu voi permite ca R.Moldova să piardă regimul fără vize” la călătoriile în UE, a subliniat Igor Dodon. Fostul ministru al ComerÅ£ului, care anterior evocase ideea anulării Acordului de asociere UE/R.Moldova, semnat în 2014, a pledat apoi pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, explicând că va vrea „parteneriat strategic ÅŸi relaÅ£ii bune” ÅŸi cu Rusia.

ÃŽn campanie, Dodon a stârnit o controversă afirmând că fosta regiune ucraineană Crimeea aparÅ£ine Rusiei. ÃŽntrebat apoi ce părere are despre anexarea Crimeei, Dodon a precizat: „De facto, Crimeea este parte a Rusiei acum, dar, la nivel legal, anexarea nu este recunoscută de Occident, nici de majoritatea ţărilor”, nici măcar de Republica Moldova. ÃŽn opinia candidatului prorus, recunoaÅŸterea de către ChiÅŸinău a anexării regiunii Crimeea ar comporta „multe riscuri” în contextul crizei separatiste din Transnistria. SoluÅ£ia pentru Transnistria ar fi „garantarea unui statut special” pentru regiunea cu populaÅ£ie majoritar prorusă, a apreciat Igor Dodon.

Igor Dodon a argumentat că „este singurul politician care vrea ÅŸi poate restabili relaÅ£iile bune cu Rusia”, subliniind că „va proteja valorile creÅŸtine ÅŸi familia tradiÅ£ională”.

„Sunt un susÅ£inător al instituÅ£iilor ecleziastice ÅŸi am luptat împotriva culturii gay din societatea noastră”, a spus Dodon.

Sursa: www.mediafax.ro

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *