Home / Stiri Externe / Consiliul de Stat francez invalideaza hotararea prin care Villeneuve-Loubet interzice purtarea burkini

Consiliul de Stat francez invalideaza hotararea prin care Villeneuve-Loubet interzice purtarea burkini

Consiliul de Stat a invalidat vineri o hotarare a orasului Villeneuve-Loubet din regiunea Alpes-Maritimes care interzicea purtarea burkini pe plaja, relateaza AFP si The Associated Press.
Consiliul dispune in acest aviz suspendarea hotararii antiburkini.

Interzicerea burkini a provocat un val de indignare in intreaga lume, dupa ce femeilor musulmane nu li s-a mai permis sa poarte acest costum de baie, care le acopera corpul, pe Riviera franceza.

Hotararea Consiliului urmeaza sa constituie un precedent pentru toate cele 30 de comune franceze care au emis astfel de hotarari antiburkini, scrie AP.

Avocati de la doua asociatii pentru apararea drepturilor omului au contestat legalitatea interdictiei la cea mai inalta instanta administrativa, argumentand ca incalca libertati fundamentale si ca primarii respectivi si-au depasit atributiile spunandu-le femeilor ce sa poarte pe plaja.

Primarii au evocat ingrijorari cu privire la ordinea publica, in urma unor sangeroase atacuri jihadiste comise in aceasta vara, iar numerosi oficiali au argumentat ca burkini oprima femeile.

Avocatul Patrice Spinosi de la Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LDH), a declarat pentru presa ca hotararea Consiliului va crea un precedent, iar ceilalti primari vor fi nevoiti sa se conformeze.

El a adaugat ca femeile care au platit deja amenzi antiburkini pot declansa proceduri impotriva lor, in baza acestei decizii.

Insa primarul din Sisco, o comuna in nordul Corsicai, a declarat vineri ca nu va retrage interzicerea purtarii burkini, in pofida hotararii celei mai inainte instante administrative franceze.

Ange-Pierre Vivoni a interzis purtarea burkini in urma unei incaierari, pe 13 august, pe o plaja din localitate.

„Aici tensiunile sunt foarte, foarte puternice si nu voi retrage” hotararea antiburkini, a declarat el pentru BFMTV.

El a recunoscut ca nu stie daca o femeie a purtat de fapt burkini in ziua confruntarilor violente intre un grup de magrebieni din alta localitate si locuitori ai comunei.

Mai multe zile au fost necesare pentru stabilirea evenimentelor care au condus la aceste violente, despre care multi au crezut imediat ca au fost provocate de purtarea burkini, transmite News.ro.

Check Also

Extrema dreaptă intră în parlamentul german – Eliza Vlădescu

După ziua de duminică, pieÅ£ele financiare din Europa, È™i nu numai, răsuflă încă o dată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *