Home / Resurse Crestine / Articole / Samy TuÈ›ac – ce fel de oameni votează evanghelicii?

Samy TuÈ›ac – ce fel de oameni votează evanghelicii?

România a intrat din nou (dacă a ieșit vreodată în ultimii 26 de ani) în febra campaniei electorale pentru alegerile locale. Dar calculele se fac și pentru cele parlamentare. Am observat, ca și altădată, unele aprecieri din partea unor lideri politici, cu privire la electoratul evanghelic. Nu voi intra în polemici cu nimeni, doar atrag atenția că cei care cred că electoratul evanghelic “votează cu turma” sau la comanda cuiva, vor suferi pentru “credința” lor. Electoratul evanghelic este un electorat educat, informat, de obicei, mult mai pragmatic și pretențios cu cei care așteaptă votul lor, iar atunci cand este vorba de candidați evanghelici, așteptările sunt și mai mari. Această abordare face parte din ethosul nostru protestant.

Sfânta Scriptură se pronunță cu privire la “cei înălțați în dregătorii” și folosește cuvinte dure la adresa liderilor politici care au promis că vor fi alături de popor, dar în schimb s-au preocupat mai mult de propriul câștig și au uitat de responsabilitățile pe care le au. Dumnezeu nu va manifesta toleranță față de acei lideri care nu caută să împlinească binele poporului. Cuvântul lui Dumnezeu amintește câteva cerințe pe care trebuie să le întrunească cei implicați în slujirea în zona socio-politică, cerințe față de care creștinii în general, iar evanghelicii în special, sunt foarte sensibili.

DREPTATE:”Când cei drepti se înmulțesc, poprul se bucură, dar când conduce cel rău poporul suspină”. (Proverbe 29:2) Majoritatea evanghelicilor nu-și vor da votul pentru oameni corupți și fără caracter. Vor vota, în schimb pentru cei drepți, cinstiți și vorbiți de bine.
ÎNȚELEPCIUNE:”Eu ințelepciunea locuiesc împreună cu prudența…Prin mine domnesc împărații și cei ce conduc prin mine emit legi drepte…” (Proverbe 8:12-16) Evanghelicii nu vor vota oameni needucați, aroganți și fără o pregătire profesională peste medie. Vor susține, însă, pe cei care vor emite legi clare, drepte și în favoarea valorilor creștine.
ONESTITATE:”Cuvintele alese nu se potrivesc celui nebun, cu atât mai puțin buzele mincinoase pentru un nobil”. (Proverbe 17:7) Cu siguranță, evanghelicii nu vor vota pentru oameni mincinoși și care nu își țin cuvântul. Evanghelicii îi apreciază pe cei care își recunosc greșelile, își cer iertare și dovedesc sinceritate.
INFLUENȚĂ POZITIVĂ:”Îndepărtează-l pe cel rău dinaintea regelui și tronul lui va fi întărit prin dreptate”. (Proverbe 25:3-5) Pentru că, în înțelegerea protestantă, cei care sunt “înălțați în dregătorii” sunt “slujitori ai lui Dumnezeu” pentru binele oamenilor, evanghelicii se vor uita atenți la parcursul fiecărui candidat, la influența lui în familie, în Biserică și în societate.
PURITATE PERSONALĂ:”Oricine are speranța aceasta (fiind copil al lui Dumnezeu) în El se curățește, așa cum și El este curat.” (1Ioan 3:3) Societatea încearcă să disocieze viața publică de viața privată, dar evanghelicii nu acceptă această abordare schizofrenică. Pentru evanghelici, viața privată trăită în curăție morală și ascultare de Dumnezeu este testul că și în viața publică va fi la fel.
PROTECȚIA SĂRACILOR ȘI A CELOR FĂRĂ APĂRARE:”Deschideți gura pentru cel mut, pentru drepturile tuturor celor nenorociți! Deschide-ti gura și judecă corect”. (Proverbe 31:8-9) Deoarece Dumnezeu este întotdeauna de partea celui slab, sărac și fără apărare, credincioșii evanghelici vor susține acei candidați care s-au dovedit a fi sensibili în a-i proteja, susține și ajuta pe aceștia.
Pastor Samy Tuțac

Check Also

Ia-L pe Isus de mana si urmeaza-L

Când îngenunchezi la cruce, nu vei auzi un cuvânt uÈ™or È™i dulce – nu de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *