Home / Diverse / Telefonul fără fir – Nicolae Geantă

Telefonul fără fir – Nicolae Geantă

Probabil aÈ›i jucat măcar odată în copilărie telefonul fără fir. Un joc nevirtual, evident, în care spui ceva în È™oaptă unuia la ureche È™i ajunge altceva la capătul „firului” (grupului)! Un joc de genul „unde dai È™i unde crapă”.
De ceva vreme am înțeles că telefonul fără fir nu e doar un joc de prunci, ci unul practicat și de noi prin biserici. Când un frate a zis una și noi am auzit alta. Apoi mai departe transmitem eronat. Upgradat. Cu TVA. Ori mult, mult mai redus.
Telefonul fără fir este o răstălmăcire a adevărului. Nu de puÈ›ine ori ni s-a întâmplat să spunem ceva È™i să fim înÈ›eleÈ™i greÈ™it. Motiv pentru care am primit etichete nedorite. UÈ™i trântite în nas. Critici. Defăimări…
Spuneam unor fraÈ›i că vina din È™tirea telefonului fără fir nu aparÈ›ine emițătorului. Ci receptorului. El a interpretat cum a dorit. Sau cum a auzit de la intermediari. Și din țânțăr a făcut armăsar! Sau din elefant un purice…
Telefonul fără fir a distorsionat chiar imaginea Domnului Hristos, a Bibliei, a Evangheliei în special. AÈ™a au apărut ereziile, sectarismul, legalismul, libertinismul, dezbinarea… Spuneam unor tineri din Chicago că problema interpretării telefonului fără fir È›ine de mine. Aud ceva, nu cercetez deloc, cred È™i cataloghez. Fac totul după cutia mea. Ea ca È™i cum aÈ™ turna într-un rezervor de 500 centimetri cubi un volum pentru 3500! ÃŽnghite numai cât are capacitate.
Când spun „telefonul fără fir”, nu mă gândesc la bârfe. Ci la adevăruri pe care le-am preluat È™i le transmitem diluat. Pe care le transformăm în certitudini. ÃŽncredințări. Le făcem legi. Fundamente.
Cum scap de telefonul fără fir? Simplu: mă ridic din când în când în picioare È™i întreb în gura mare: „Aici ce-aÈ›i dorit să spuneÈ›i?” „Este corect?”.
FraÈ›ilor, apostolul Pavel ne-a îndemnat să „cercetăm totul È™i să păstrăm ce este bun”. Telefonul fără fir e tocmai opusul paulin: păstrează ce primeÈ™ti fără să cercetezi! Adică fără corecturi. Pentru că telefonul fără fir transmite mesaje care nu păstrează integritatea jocului. Iar viaÈ›a cu Hristos nu e o joacă!

Sursa: www.facebook.com

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *