Home / Diverse / Telefonul fără fir – Nicolae Geantă

Telefonul fără fir – Nicolae Geantă

Probabil ați jucat măcar odată în copilărie telefonul fără fir. Un joc nevirtual, evident, în care spui ceva în șoaptă unuia la ureche și ajunge altceva la capătul „firului” (grupului)! Un joc de genul „unde dai și unde crapă”.
De ceva vreme am înțeles că telefonul fără fir nu e doar un joc de prunci, ci unul practicat și de noi prin biserici. Când un frate a zis una și noi am auzit alta. Apoi mai departe transmitem eronat. Upgradat. Cu TVA. Ori mult, mult mai redus.
Telefonul fără fir este o răstălmăcire a adevărului. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să spunem ceva și să fim înțeleși greșit. Motiv pentru care am primit etichete nedorite. Uși trântite în nas. Critici. Defăimări…
Spuneam unor frați că vina din știrea telefonului fără fir nu aparține emițătorului. Ci receptorului. El a interpretat cum a dorit. Sau cum a auzit de la intermediari. Și din țânțăr a făcut armăsar! Sau din elefant un purice…
Telefonul fără fir a distorsionat chiar imaginea Domnului Hristos, a Bibliei, a Evangheliei în special. Așa au apărut ereziile, sectarismul, legalismul, libertinismul, dezbinarea… Spuneam unor tineri din Chicago că problema interpretării telefonului fără fir ține de mine. Aud ceva, nu cercetez deloc, cred și cataloghez. Fac totul după cutia mea. Ea ca și cum aș turna într-un rezervor de 500 centimetri cubi un volum pentru 3500! Înghite numai cât are capacitate.
Când spun „telefonul fără fir”, nu mă gândesc la bârfe. Ci la adevăruri pe care le-am preluat și le transmitem diluat. Pe care le transformăm în certitudini. Încredințări. Le făcem legi. Fundamente.
Cum scap de telefonul fără fir? Simplu: mă ridic din când în când în picioare și întreb în gura mare: „Aici ce-ați dorit să spuneți?” „Este corect?”.
Fraților, apostolul Pavel ne-a îndemnat să „cercetăm totul și să păstrăm ce este bun”. Telefonul fără fir e tocmai opusul paulin: păstrează ce primești fără să cercetezi! Adică fără corecturi. Pentru că telefonul fără fir transmite mesaje care nu păstrează integritatea jocului. Iar viața cu Hristos nu e o joacă!

Sursa: www.facebook.com

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

Viața se petrece între colții nemiloși ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *