Home / Diverse / DIN NOU ELITA POLONEZĂ…

DIN NOU ELITA POLONEZĂ…

Zilele acestea eram cu gândul la tot ce înseamnă simțirea poloneză. Am scris despre un concert care-l avea ca protagonist pe tânărul pianist polonez Rafal Blechacz , am scris despre Masacrul de la Katyn, amintindu-mi de evenimentele anului 1940, când elita țării, aproximativ 22.000 de ofiţeri, poliţişti şi civili au fost executaţi de fosta poliţie politică sovietică (NKVD). Katyn, despre care auzisem mai demult fiind o pădure situată la o distanță mică de orașul Smolensk din Rusia. Și în dimineața acestei zile de 10 aprilie 2010 aflu de tragicul eveniment în care și-au pierdut viața Președintele Lech Kaczynski, soția sa, împreună cu alți oameni reprezentanți ai elitei poloneze, printre care Ryszard Kaczorowski – fost ultimul preşedinte al Poloniei în exil, în perioada 1989-1990 ; vicepreşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez ; directorul biroului de presă al Preşedinţiei ; preşedintele Biroului Naţional de Securitate ; secretarul de stat al Cancelariei prezidenţiale ; subsecretarul administraţiei prezidenţiale ; ministru adjunct al Afacerilor Externe ; şeful Statului Major al armatei poloneze ; vicepreşedintele şi secretarul Comisiei pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn; câțiva membri al Camerei inferioare a Parlamentului ; avocatul polonez al poporului ; guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei; preşedintele Institutului Polonez pentru Memoria Naţională ; un preot romano-catolic și alții, în total 132 de pasageri ai avionului prezidențial polonez. Se îndreptau spre Smolensk, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. Corpurile neînsufleţite ale victimelor vor fi transferate la Moscova, pentru a fi identificate, a declarat premierul rus Vladimir Putin, cel care conduce comisia de anchetă a accidentului aviatic de la Smolensk.

Arhiepiscopul Varşoviei a declarat despre accident: ”Este o adevărată tragedie naţională”. Nici nu pot descrie tragedia rudelor, mamelor, prietenilor, nici nu pot vorbi despre copii. Cuvintele sunt prea sărace şi slabe. Este una dintre tragediile naţiunii noastre, momentul în care Polonia a pierdut floarea politicii, culturii şi istoriei sale, pentru a doua oară acum, lângă Katyn”.
Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei, la aflarea veștii prăbuşirii avionului prezidenţial, a strigat: „Iisuse, Sfântă Maria, este o tragedie de neimaginat, o nenorocire de neimaginat!”

Așa este! ” În urmă cu 70 de ani, la Katyn, sovieticii au eliminat elitele poloneze. Astăzi, elita poloneză a pierit, în timp ce se deplasa pentru a aduce un omagiu polonezilor ucişi în 1940.

Vavila Popovici
Raleigh, North Carolina

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

Viața se petrece între colții nemiloși ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *