Home / Diverse / DIN NOU ELITA POLONEZĂ…

DIN NOU ELITA POLONEZĂ…

Zilele acestea eram cu gândul la tot ce înseamnă simÈ›irea poloneză. Am scris despre un concert care-l avea ca protagonist pe tânărul pianist polonez Rafal Blechacz , am scris despre Masacrul de la Katyn, amintindu-mi de evenimentele anului 1940, când elita țării, aproximativ 22.000 de ofiÅ£eri, poliÅ£iÅŸti ÅŸi civili au fost executaÅ£i de fosta poliÅ£ie politică sovietică (NKVD). Katyn, despre care auzisem mai demult fiind o pădure situată la o distanță mică de oraÈ™ul Smolensk din Rusia. Și în dimineaÈ›a acestei zile de 10 aprilie 2010 aflu de tragicul eveniment în care È™i-au pierdut viaÈ›a PreÈ™edintele Lech Kaczynski, soÈ›ia sa, împreună cu alÈ›i oameni reprezentanÈ›i ai elitei poloneze, printre care Ryszard Kaczorowski – fost ultimul preÅŸedinte al Poloniei în exil, în perioada 1989-1990 ; vicepreÅŸedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez ; directorul biroului de presă al PreÅŸedinÅ£iei ; preÅŸedintele Biroului NaÅ£ional de Securitate ; secretarul de stat al Cancelariei prezidenÅ£iale ; subsecretarul administraÅ£iei prezidenÅ£iale ; ministru adjunct al Afacerilor Externe ; ÅŸeful Statului Major al armatei poloneze ; vicepreÅŸedintele ÅŸi secretarul Comisiei pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn; câțiva membri al Camerei inferioare a Parlamentului ; avocatul polonez al poporului ; guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei; preÅŸedintele Institutului Polonez pentru Memoria NaÅ£ională ; un preot romano-catolic È™i alÈ›ii, în total 132 de pasageri ai avionului prezidenÈ›ial polonez. Se îndreptau spre Smolensk, pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. Corpurile neînsufleÅ£ite ale victimelor vor fi transferate la Moscova, pentru a fi identificate, a declarat premierul rus Vladimir Putin, cel care conduce comisia de anchetă a accidentului aviatic de la Smolensk.

Arhiepiscopul VarÅŸoviei a declarat despre accident: ”Este o adevărată tragedie naÅ£ională”. Nici nu pot descrie tragedia rudelor, mamelor, prietenilor, nici nu pot vorbi despre copii. Cuvintele sunt prea sărace ÅŸi slabe. Este una dintre tragediile naÅ£iunii noastre, momentul în care Polonia a pierdut floarea politicii, culturii ÅŸi istoriei sale, pentru a doua oară acum, lângă Katyn”.
Lech Walesa, fostul preÅŸedinte al Poloniei, la aflarea veÈ™tii prăbuÅŸirii avionului prezidenÅ£ial, a strigat: „Iisuse, Sfântă Maria, este o tragedie de neimaginat, o nenorocire de neimaginat!”

Așa este! ” În urmă cu 70 de ani, la Katyn, sovieticii au eliminat elitele poloneze. Astăzi, elita poloneză a pierit, în timp ce se deplasa pentru a aduce un omagiu polonezilor ucişi în 1940.

Vavila Popovici
Raleigh, North Carolina

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *