Home / Diverse / Cum un om de afaceri evreu susține doctorii creștini misionari să salveze vieți în Burundi

Cum un om de afaceri evreu susține doctorii creștini misionari să salveze vieți în Burundi

Pentru următoarea relatare, am călătorit 11 000 de km, până în Burundi, o țară săracă, cu oameni flămânzi și care a fost declarată recent cea mai nefericită țară a lumii. Acum există speranță. Un filantrop bogat evreu și doctori creștini lucrează împreună pentru a-i ajuta pe cei mai sărmani din Burundi, cea mai saraca tara a Africii.

Burundi e greu de găsit pe hartă. Fiind de mărimea statului Maryland, Burundi e una dintre cele mai mici țări africane și era cunoscută ca fiind a treia cea mai săracă țară din lume. Acum, e pe locul întâi. Aici oamenii trăiesc cu mai puțin de un dolar pe zi.

În 2013, americanul Jason Fader s-a mutat cu toată familia în Burundi, pentru a sluji ca doctor misionar în această vale îndepărtată. Spitalul e la trei ore distanță de capitală. De aici și până acolo nu găsești niciun chirurg. Majoritatea chirurgilor din Burundi lucrează în capitala țării. Există doar 13 chirurgi la cei zece milioane de locuitori. Fader e al 14-lea.

Cam câte operații efectuezi pe zi ?

Programez una sau două și ajung să fac în jur de 10 operații.

La fel ca mulți alți misionari de aici, el se susține singur. Ar fi dificil să găsesc în SUA un loc unde aș putea avea chiar și o fărâmă din impactul pe care îl are un singur chirurg aici, în mijlocul Africii. Sunt două milioane de oameni aici care n-au niciun chirurg și sunt fericit să mă pot îngriji de ei. Jumătate din locuitorii din Burundi nu au acces la apă potabilă. 70% din ei trăiesc sub pragul sărăciei. Nu putem vorbi de un sistem de sănătate.

După cum vedeți, acest mic spital creștin dintr-un colț îndepărtat al țării Burundi e ca un colac de salvare pentru zeci de mii de oameni. Rachel și Eric McLaughlin, Alyssa Pfister și John și Jessica Cropsey s-au alăturat familiei Fader ca doctori misionari în Burundi. John Cropsey e unul din cei trei oftalmologi de aici.

Lucrarea presupune mult stres. E acea barieră culturală, munca e stresantă și resursele limitate. În timpul sezonului cald și uscat, avem curent abia două ore pe zi, uneori chiar deloc.

Doamne, Îți mulțumim pentru ocazia de a fi aici în această zi. Mă rog să fii cu această femeie, să nască fără complicații. În numele Tău m-am rugat. Amin.

Rachel McLaughlin e unul din cei 20 de medici ginecologi de aici. Credința în Dumnezeu și ocazia de a-i ajuta pe cei mai defavorizați sunt doar două dintre motivele care îi fac pe acești doctori să slujească în condiții nu tocmai ideale.

Dumnezeu ne-a chemat aici la o lucrare grea, dar bună. Cred că putem vedea lucrarea Sa de răscumpărare atunci când avem ochii potriviți s-o găsim.

Dincolo de faptul că întâmpină nevoile fizice și spirituale, echipa lui Fader pregătește aici o nouă generație de doctori.
Credem că a fost o ocazie foarte bună să venim în Burundi pentru a pregăti studenți la medicină și viitori rezidenți, pentru a deveni doctori care să aibă grijă cu drag de poporul lor, în Numele lui Isus, și să le poată oferi asistență medicală.

Iată un fapt interesant: la mii de kilometri depărtare, în centrul New York-ului, Mark Gerson, un om de afaceri evreu, a decis să se implice personal pentru a-i ajuta pe acești medici misionari creștini să schimbe destinele unor oameni dintre cei mai săraci din Africa.

Tora, ca și Biblia, ne spune de 36 de ori, mai mult decât orice altceva, să iubim pe străin. Cine e mai străin pe lume decât sărmanul african ce are nevoie de asistență medicală ?

De câțiva ani, Gerson și soția sa au dăruit milioane de dolari pentru susținerea doctorilor misionari din Africa.

A fost o onoare pentru mine și soția mea, care e rabin, să lucrăm împreună cu, și o spun atent, acești oameni sfinți, acești medici creștini misionari, care au sacrificat totul pentru a merge în medii complet neprielnice. Au renunțat la tot ce considerăm aici ca strict necesar, pentru a-și îndeplini obligația religioasă de a sluji pe cei săraci.

Gerson și prietenul său de-o viață, dr. John Fielder, un medic misionar american care slujește în Kenya, au fondat „African Mission Healthcare Foundation”. Fielder ne spune că Gerson a văzut cu ochii lui dedicarea acestor doctori.

Medicii misionari tind să vină aici și să stea mulți ani până învață limba și cultura, având relații stabile în comunitățile lor.
Luna trecută, Gerson a oferit, în premieră, premiul „L’chaim” pentru slujire misionară medicală deosebită doctorului Jason Fader și echipei lui.

Când am văzut că acest premiu era de la un antreprenor evreu, a fost o adevărată surpriză pentru mine. Dar Fader știa că Gerson mergea dincolo de simpla generozitate. Pentru el, grija pentru săraci și pentru străini e parte din tradiția credinței lui, iar eu îl respect mult pentru asta.

Fielder spune că un premiu așa mare pentru un spital african e cu bătaie lungă. Premiul „L’haim” va oferi 500 000 de dolari pentru construcția unui spital în Burundi, care va include construirea unui nou bloc operator, înființarea unui stagiu, primul din țară, pentru pregătirea stagiarilor, renovarea unui laborator și asigurarea de echipament ortopedic pentru ca 350 de oameni să poată umbla din nou.

Gerson insistă că investiția cu cel mai bun randament posibil e cea în misionarii medicali care slujesc în Africa. Ca exemplu, el menționează realizările lui Fader și ale echipei sale din 2015.

Au efectuat 35 000 de vizite medicale, 1 200 de operații, 800 de operații de cataractă, toate acestea pentru 500 000 de dolari.

Fader spune că generozitatea lui Fader va continua să aducă vindecare pentru nenumărate vieți din această națiune.
E nemaipomenit ce se poate face cu atât de puțin. Nu facem operații medicale complicate, dar salvăm vieți și ajutăm mii de oameni pe an.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 166 – 17 februarie 2017 pe Alfa Omega TV.

Sursa: alfaomega.tv

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

Viața se petrece între colții nemiloși ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *