Home / Diverse / Acel Facebook care lasă sufletele în beznă-Alina Kartman

Acel Facebook care lasă sufletele în beznă-Alina Kartman

Robert Godwin era un bunic bogat. Nu pentru că ar fi întors banii cu lopata, ci fiindcă avea 10 copii, 14 nepoţi și tocmai petrecuse Paștele cu o parte dintre ei. Mergea spre casa lui din Cleveland cu sufletul plin după ce își îmbrăţișase fiul cel mare și pe soţia acestuia și le spusese „ne vedem data viitoare”. Data viitoare însă nu avea să mai vină, fiindcă un bărbat cu mintea deraiată l-a împușcat fără niciun motiv în plină stradă.

Steve „Stevie Steve” Stephens, bărbatul de 38 de ani care a ţintit și a tras, s-a filmat înainte și după crima pe care a comis-o. Iar motivul pentru care presa quality a raportat despre crimă în sincron cu presa tabloidă a fost că bărbatul a avut iniţiativa de a posta public filmarea acesteia, pe Facebook, lansând o amplă discuţie publică despre modul în care reţeaua socială cultivă comportamentele deviante.

În video, Steve Stephens ţine un discurs halucinant despre o decepţie amoroasă care îl împinge să ucidă fără discernământ.

„Am omorât 15 până acum”, se laudă, în timp ce spune că o anume „Joy Lane” este de vină pentru „ravagiile” pe care le face. Apoi coboară din mașină și se oprește în dreptul lui Robert Godwin. Într-o mână ţine telefonul cu care filmează și în alta pistolul. Îl roagă să spună „Joy Lane”, iar bătrânul repetă interogativ „Joy Lane?”. „Da, ea e motivul pentru care ţi se va întâmpla tot ce urmează”, vine răspunsul, iar bărbatul îndreaptă arma spre bătrân.

Cu un gest care avea să îi marcheze pe cei apropiaţi și pe străinii care au văzut clipul, bătrânul ridică sacoșa de plastic pe care o ţinea în mână și își acoperă faţa cu ea, ca un copil care se ferește prea puţin de o ameninţare iminentă. (Fiul lui avea să povestească că Robert Godwin recicla pet-uri și purta mereu cu el o șacoșă în care să mai adune câte un recipient pe drum.) Orbit de propriile intenţii, Steve Stephens trage, iar bătrânul cade secerat la pământ. Clipul se întrerupe.

Făptașul prins

Trei zile mai târziu, după o căutare în cinci state, Poliţia l-a prins pe Steve Stephens cu ajutorul unui angajat McDonald’s care, recunoscându-l, l-a rugat să aștepte până ar fi fost gata cartofii prăjiţi. În acest timp însă, angajatul a anunţat de fapt autorităţile. O urmărire ca în filme s-a sfârșit cu Steve Stephens înconjurat de poliţie, luându-și singur viaţa.

În Statele Unite, atunci când o persoană urmărită de poliţie nu răspunde apelurilor sau este violentă, autorităţile au dreptul să folosească arme letale împotriva ei, iar expresia folosită pentru un astfel de deces este „suicide by cop” („sinucidere cu arma Poliţiei”). Nu a fost cazul lui Stephens. Acesta s-a împușcat singur în cap, aducând asupră-și aceeași moarte pe care o abătuse asupra bunicului nevinovat.

Ecourile unei tragedii

Încă de dinainte ca poliţia să îl prindă, familia lui Robert Godwin i-a transmis lui Steve Stephens, prin intermediul presei, că îl iartă pentru tot ce a făcut și că îi poartă milă pentru că este un om care are nevoie de ajutor. „Lucrul cel mai important pe care l-am moștenit de la tatăl nostru”, spunea Tonya Godwin-Baines, una dintre fiicele lui Robert Godwin, „este ce ne-a învăţat el despre Dumnezeu: cum să ne tememe de Dumnezeu, cum să Îl iubim pe Dumnezeu și cum să iertăm.” Fiul lui Godwin spunea și el că îl iartă pe făptaș, fără să facă niciun efort pentru a-și masca furia: „bărbatul care l-a filmat în timp ce l-a împușcat, la dezbrăcat de demnitate. L-a dezbrăcat de demnitate,” a repetat el „și să postezi așa, să îl vadă o lume întregă… sunt furios.” Însă tot el spunea că îl iartă pe criminal pentru că „toţi suntem păcătoși”. Apoi, adresându-se camerelor de filmat ca și cum ar vorbi direct cu Stephens a spus „Dacă ești pe acolo, predă-te. Ai făcut suficient rău. Predă-te numai.”

Aparţinătorii au mulţumit apoi pentru toată dragostea cu care au fost înconjuraţi de comunitatea din care fac parte și au cerut oamenilor să nu creadă zvonurile potrivit cărora ar solicita fonduri de ajutor. Cu toate acestea, o campanie GoFundMe a strâns aproape 100.000 de dolari (de 5 ori mai mult decât ţinta propusă) pe care a anunţat că ar urma să îi transfere direct familiei.

Joy Lane, femeia al cărui nume a fost menţionat în repetate rânduri de Steve Stephens s-a întâlnit cu rudele celui ucis pentru a-și prezenta condoleanţele. A fost primită cu braţele deschise de familia Godwin, și, într-un clip emoţionant, una dintre fetele bătrânului i-a spus: „nu ești tu de vină”, în timp ce o îmbrăţișa. Reportajul le arată pe femei rugându-se și mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru bunătatea de care a dat dovadă Robert Godwin în timpul vieţii și pentru influenţa pe care a avut-o în vieţile celor dragi lui.

Sursa: semneletimpului.ro

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *