Home / Resurse Crestine / Articole / Societatea într-un film, biserica în altul…

Societatea într-un film, biserica în altul…

 

Profund și dureros încremenită în programe cu termen de valabilitate expirat, Biserica se zbate cu pași repezi spre periferia societății. Lumea s-a schimbat, dar Biserica refuză să accepte acest fapt și devine irelevantă, iar mesajul pe care-l transmite, adesea doar între propriile ziduri, este fără forță și lipsit de impact. Fără să realizeze, Biserica a devenit prea sofisticată pentru o generație care așteaptă răspunsuri simple și clare la problemele actuale.

Nu pledez pentru o lucrare creștină superficială, de mântuială, să ne înțelegem foarte bine și nici pentru o slujire fără bază biblică și teologică solidă. Nu înseamnă că, dacă spui lucruri simple, direct și la obiect, ești simplist. Eu pledez pentru simplu nu simplist, adică pentru ceea ce înseamnă biblic, relevant, consistent și cu acuratețe.

Au fost vremuri când Biserica avea un cuvânt puternic în societate, dar acum societatea e „într-un film”, iar Biserica e „în alt film”, profund și dureros încremenită în paradigma anterioară. Dar oare nu trebuie Biserica să fie diferită de societate? Cu siguranță da, dar nu izolată de societate și nici asimilată. Pentru a avea un mesaj relevant Biserica trebuie să fie prezentă în societate, dar funcționând după alte standarde decât societatea.

În loc să fie parte din „același film” cu societatea, dar diferită, Biserica „este în alt film”, fiind adesea prea asemenea societății. Acesta este motivul principal pentru care Biserica nu reușește să fie vocea lui Dumnezeu în mijlocul unei societăți aflată în disoluție. Cristos nu dorește ca Biseica Lui să fie „din alt film”, dar asemenea societății, ci „din același film”, dar diferită de societate. “Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău! Ei nu sunt din lume, așa cum nici Eu nu sunt din lume.” (Ioan 17:15-16 NTR)

Fiind în lume, dar nu din lume, Biserica își poate recâștiga influența în societate („voi sunteți sarea pământului”) și poate oferi direcție societății („voi sunteți lumina lumii”). Pentru aceasta Biserica trebuie să fie vizibilă în societate („o cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă”) și implicată activ în societate („nimeni nu aprinde o lumină ca s-o țină sub obroc…ci să lumineze tuturor), dar păstrându-și nealterate standardele („dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra”).

Cazul Bodnariu și revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituția României, referitor la definirea clară a căsătoriei, au dat ocazia Bisericii să iasă din izolare, să-și recupereze dimensiunea militantă și să-și facă auzită vocea în societate. Chiar dacă lupta nu este ușoară, iar unii încă trăiesc, în altă paradigmă, Biserica lui Cristos nu poate rămâne pasivă în fața atacurilor necruțătoare împotriva valorilor creștine și nici nu poate să stea închisă între zidurile ei.

Dimpotrivă, Biserica poate să contracareze toate aberațiile si abuzurile unei societăți atee, mai mult chiar, fiind „sarea pământului și lumina lumii”, Biserica trebuie să lupte pentru stoparea degradării morale și să ofere societății seculare, direcția corectă.

Sursa: radiociresarii.ro

Check Also

Ia-L pe Isus de mana si urmeaza-L

Când îngenunchezi la cruce, nu vei auzi un cuvânt uÈ™or È™i dulce – nu de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *