Home / Familie / MARIUS CRUCERU – “mutarea unor familii tinere înapoi spre sat … motive de speranță”

MARIUS CRUCERU – “mutarea unor familii tinere înapoi spre sat … motive de speranță”

Ieri am fost într-un sat. Nu departe de Oradea. Am discutat cu parohul locului. M-a apucat întristarea (că depresia mă ocolește cu încăpățînare).

Satul este îmbătrînit. Tinerii pleacă. În sat nu au nicio șansă. Terenurile rămîn nelucrate. Casele sînt părăsite. Gospodăriile se vînd la preț de garsonieră. Școlile se dărîmă în capul celor puțini copilași care au mai rămas în sat.
Și s-a mai întîmplat ceva: se prăbușește moralitatea rurală, cea pe care o lăudam cu toții pășunește în vremurile trecute. Sar vecinii gardul și, dacă pleci la oraș pentru două zile, îți iau butelia din bucătărie. Fetele nu mai pot merge singure spre ogoare cu mîncare pentru cei care lucrează la cîmp. Se aleg cu vreun viol. Satul este hiperconectat. Urbanizat prin prezența televiziunii și internetului în case. Țăranul român stă pe canapea și urmărește serialul. Browse-ază telecomanda. Tineretul stă la internet și mouse-lește goliciuni.

Astăzi #REZIST pentru satul român. Poate va rezista.

Astăzi #REZIST pentru familiile tinere care au curajul să mai rămînă și în sate și să practice agricultura de supraviețuire, că nu se mai poate discuta în țara asta care face implozie despre agricultură performantă.
Astăzi #REZIST pentru cei care au curajul să facă ceva mai mult decît agricultură de grădină. Astăzi mă rog pentru curajoșii de la Heritage Farm. Dumnezeu să le dea sănătate și succes. Poate că vor fi un exemplu pentru mai mulți.

Astăzi #REZIST pentru bătrînii din satul românesc. Uitați, părăsiți, care trăiesc din pensiile ridicole, ”pensiile de la CAP”. Aveți idee cam la cît se ridică o asemenea pensie?

Astăzi #REZIST pentru pămîntul rodnic al țării mele, pămînt lăsat nelucrat, pămînt pentru care va trebui să răspundem în fața lui Dumnezeu.

Astăzi #REZIST pentru vindecarea satului românesc de bolile orașului. Poate că mutarea unor familii tinere înapoi spre sat, o mișcare în sens invers mișcărilor din anii 70-80 ai secolului trecut, ne vor oferi un altfel de peisaj rural. În unele zone se întîmplă acest fenomen și cred că avem și motive de speranță.

Sursa: mariuscruceru.ro

Check Also

Părinții, prestatori de servicii sau promotori ai Evangheliei?

Problema Mi s-a întâmplat de mai multe ori să aud de la diverse persoane că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *