Home / Familie / 7 cuvinte care vor schimba căsnicia oricui

7 cuvinte care vor schimba căsnicia oricui

Cheltuim miliarde de lei în fiecare an pe felul cum arătăm în exterior. Asta include abonamentele la sălile de gimnastică, programele de dietă, şi multe altele. Nu, nu mă înţelegeţi greşit; ar trebui să ne pese de felul cum arătăm. DAR căsniciile noastre cum arată? Cel mai important poate ar fi să ne întrebăm, pe ce rang a ajuns sănătatea căsniciei noastre, pe lista lucrurilor zilnice de făcut? În locul aparenţei noastre fizice, care tot încearcă să devină prioritate de vârf, ce ar fi dacă am pune această concentrare asupra căsniciilor noastre?

Cea mai dificilă parte a părinÅ£ilor, de care se pare că nu vrea să te avertizeze nimeni, este tensiunea pe care copiii o exercită asupra căsniciei noastre. Copiii pot să se interfereze între tine ÅŸi partenerul tău de căsătorie. Pentru noi, e chiar literal… nu îmi pot îmbrăţiÅŸa nevasta fără ca fetiÅ£a noastră să nu vină între noi să facem un „sandwich”. 🙂

Pe măsură ce trec anii, copiii vor deveni în mod natural atenţia noastră, făcându-ne să ne pierdem din vedere unul pe celălalt. Noi nu ne facem timp, sau să investim energia necesară, pentru a sta conectaţi unul cu celălalt.

Această tendinţă, însă, poate fi oprită dacă oferi căsniciei tale o „verificare”. Cred că există ÅŸapte cuvinte care, dacă se aplică la căsnicia noastră – a ta, a voastră, etc. – are puterea de a face din acest an a fi cel mai bun an pe care l-am experimentat ca ÅŸi cuplu.

1. IniÅ£iază. ÃŽÅ£i aminteÅŸti de perioada când făceai curte soÅ£iei tale? Fă un efort să o „peÅ£eÅŸti” din nou pe soÅ£ia ta (sau pe soÅ£ul tău, dacă eÅŸti femeie). AÅŸa de multe căsnicii se destramă pentru că oamenii se opresc să mai încerce să facă acest simplu lucru.

„Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, când poÅ£i s-o faci.” (Proverbe 3:27).

2. Prioritizează. Care este prioritatea ta de vârf? Acolo îţi vei devota majoritatea timpului şi a energiei tale. Stinge televizorul şi lasă-ţi jos smarphone-ul. Email-ul tău şi actualizarea statusului pe Facebook poate aştepta.

„Nu faceÅ£i nimic din duh de ceartă sau din slavă deÅŸartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuÅŸi.” (Filipeni 2:3).

3. Comunică. ÃŽntr-o căsnicie de succes, trebuie să te lupÅ£i cu tendinÅ£a populară de a mătura lucrurile sub preÅŸ. Nu lăsa lucrurile să macine; în schimb, menÅ£ine o linie deschisă de comunicare. Când avem „cutii de rezonanţă” care nu sunt partenerii noÅŸtri de căsătorie, ni se pare că suntem bine, însă noi nu facem nimic pentru a rezolva situaÅ£iile sau să ne îmbunătăţim relaÅ£iile.

„Cine are o inimă înÅ£eleaptă îşi arată înÅ£elepciunea când vorbeÅŸte ÅŸi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui.” (Proverbe 16:23).

4. Ascultă. Cea mai importantă parte a comunicării nu implică vorbitul; este ascultarea. Partenerul tău de căsnicie vrea să fie auzit. Cum poţi ştii ceea ce simte el sau ea dacă nu-ţi faci timp să asculţi? De prea multe ori, mulţi dintre noi suntem prea rapizi să ne intercalăm înainte ca persoana să fi terminat măcar ceea ce avea de spus.

„… Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie” (Iacov 1:19).

5. Iartă. Nu te lega de toate lucrurile, o să-ţi faci doar rău. Atunci când partenerul tău face ceva, fă referire la nr. 3 şi nr. 4 de mai sus. Apoi dă drumul. Iartă şi mergi mai departe.

„Astfel, dar, ca niÅŸte aleÅŸi ai lui Dumnezeu, sfinÅ£i ÅŸi preaiubiÅ£i, îmbrăcaÅ£i-vă cu o inimă plină de îndurare… ÅŸi dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaÅ£i-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aÅŸa iertaÅ£i-vă ÅŸi voi.” (Coloseni 3:12-13).

6. Iubeşte. Fără dragoste nu există nici o căsnicie. Şi acesta e motivul pentru care trebuie să păstrăm aprinsă această flacără. Anul acesta, pune-ţi deoparte mai mult timp pentru întâlniri cu partenerul tău de căsnicie. Şi atunci când sunteţi doar voi doi la o întâlnire, în oraş, sau unde v-aţi programat să mergeţi să petreceţi timpul împreună, asiguraţi-vă că topicul principal din conversaţia voastră nu sunt copiii şi nici nepoţii.

„Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaÅ£i-vă cu dragostea, care este legătura desăvârÅŸirii.” (Coloseni 3:14).

7. Roagă-te. S-a spus că o căsnicie de succes constă din trei persoane: soÅ£ul, soÅ£ia ÅŸi Dumnezeu. Implică-L pe Dumnezeu mai mult, chiar ÅŸi în cele numite „lucruri mici”.

„CăutaÅ£i pe Domnul ÅŸi sprijinul Lui, căutaÅ£i necurmat faÅ£a Lui!” (1 Cronici 16:11).

Să rezolvăm împreună să ne concentrăm pe relaţiile noastre mai mult decât pe noi înşine în acest an, şi să urmărim cum Dumnezeu va binecuvânta eforturile. Ce alte cuvinte ai mai adăuga la ceastă listă?

Notă: Acest articol a fost publicat iniţial în numărul din ianuarie 2014 din Journey Christian News, disponibil aici, sau pe Apparentstuff.com. Articolul este o adaptare / traducere a materialului scris iniţial de Brent Rinehart, care este un specialist în relaţii şi scriitor freelance. El scrie pe blogul www.apparentstuff.com despre lucrurile uimitoare pe care ne învaţă arta de a fi părinte cu privire la viaţă, muncă, credinţă. Poate fi urmărit pe Twitter la @brentrinehart.

Sursa: crestinismtrait.blogspot.com

Check Also

Părinții, prestatori de servicii sau promotori ai Evangheliei?

Problema Mi s-a întâmplat de mai multe ori să aud de la diverse persoane că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *