Home / Diverse / (VIDEO) Cum să procedeze părinții când nu sunt de acord cu persoana pe care o alege copilul să se căsătorească?

(VIDEO) Cum să procedeze părinții când nu sunt de acord cu persoana pe care o alege copilul să se căsătorească?

ÃŽntrebare:

Fiica mea a cunoscut un băiat, dar eu nu îl accept din mai multe motive. Ea vrea să se căsătorească cu el, dar eu nu-mi dau binecuvântarea și nu voi participa la nimic. Este aceasta vreun păcat?

Eu nu știu care este motivul dvs ca să nu vă dați binecuvântarea pentru căsătoria fetei cu acel băiat, dar Biblia ne spune despre un motiv foarte serios. În cartea Deuteronom capitolul 7 scrie:

Când Domnul, Dumnezeul tău, te va aduce în ţara în care vei intra şi o vei lua în stăpânire şi va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe hetiţi, pe ghirgasiţi, pe amoriţi, pe canaaniţi, pe fereziţi, pe heviţi şi pe iebusiţi, şapte neamuri mai mari la număr şi mai puternice decât tine. Să nu te încuscreşti cu popoarele acestea, să nu măriţi pe fetele tale după fiii lor şi să nu iei pe fetele lor de neveste pentru fiii tăi, căci ar abate de la Mine pe fiii tăi şi ar sluji astfel altor dumnezei; Domnul S-ar aprinde de mânie împotriva voastră şi te-ar nimici îndată. (Deuteronom 7:1-3)

În acest text motivul este foarte clar de ce Dumnezeu nu admite căsătoria între oamenii care Îl urmează pe El, adică creștini, și persoane de altă religie, care urmează alți dumnezei, urmează idoli. Dumnezeu nu admite astfel de căsătorii. În alte religii, cum ar fi islamul, aceasta este o metodă de misiune. Băieții sunt încurajați să se căsătorească cu fete din alte religii și astfel ele să devină musulmane. Însă nu este permis ca fetele musulmane să se căsătorească cu băieți de alte religii. În creștinism Domnul Isus, potrivit legâmântului în care am intrat noi, nu acceptă ca un creștin să se căsătorească cu o necreștină și invers.

Dacă acesta este motivul pentru care dvs nu acceptați alegerea fetei, atunci vă înțeleg, aveți un motiv biblic. Poate este un alt motiv, eu nu știu, poate nu este un băiat serios, nu are serviciu, nu va fi în stare să-și întrețină familia. Presupun că aveți motive serioase pentru care nu doriți ca fata dvs să se căsătorească cu acel băiat, atunci trebuie să-i vorbiți fetei. În același timp, cunosc multe situații, în care părinții au adus niște argumente banale, lipsite de sens și le-au interzis copiilor lor să se căsătorească, aducând argumente care nu jucau niciun rol.

Eu nu știu care e situația în familia dvs, v-am prezentat care este un argument biblic. Dar vreau să mai privim câteva locuri din Scriptură ca să vedeți cum au procedat unii oameni. Știți că Isaac a avut 2 fii, pe Iacov și pe Esau. În cartea Geneza capitolul 26 ne este descrisă căsătoria lui Esau.

La vârsta de patruzeci de ani, Esau a luat de neveste pe Iudita, fata hetitului Beeri, şi pe Basmat, fata hetitului Elon. Ele au fost o pricină de mare amărăciune pentru Isaac şi Rebeca. (Geneza 26:34-35)

Fetele acestea făceau parte din poporul despre care Dumnezeu a spus să nu se căsătorească. Vedeți, el totuși s-a căsătorit, părinții au avut o pricină de mare amărăciune, dar vedem că nu au interzis până acolo ca să oprească căsătoria. Esau deja era matur, ei ca părinți nu au avut ce face. Așa este și în situația dvs, fiica dvs este deja matură, dvs nu o mai puteți trata ca și pe un copil de 5 sau 10 ani, căruia i-ai interzis și el nu face. Aici este vorba despre o persoană matură, care a împlinit majoratul, aveți de a face cu un copil, care deja nu mai este copil. Misiunea dvs este să o convingeți să nu se căsătorească, dacă aveți argumente serioase, de ce nu ar trebui să meargă în căsătoria respectivă. Dați-i aceste argumente, ajutați-o să înțeleagă, însă nu puteți face în așa fel ca să rupeți relația deplin, pentru că îi sunteți părinte și trebuie să mai lăsați o rezervă pentru a mai putea păstra relația, chiar dacă se va căsători cu persoana respectivă.

V-aș recomanda împreună cu fica și viitorul ginere să studiați cartea de studiu biblic inductiv ”Într-o zi mă voi căsători”, unde sunt stucturate lecții despre cum un tânăr poate să se pregătească pentru o căsătorie fără regrete. Pentru a procura manual contactați la numărul (+373) 67629102.

Vreau să mai deschidem Biblia și la cartea Judecători capitolul 14, aici este descrisă familia lui Samson.

Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor.
Când s-a suit înapoi, a spus lucrul acesta tatălui său şi mamei sale şi a zis: „Am văzut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luaţi-mi-o acum de nevastă.” Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.” ( Judecători 14:1-3)

Dumnezeu nu permitea căsătoria cu poporul filistean, însă Samson a insistat ca să ia de nevastă pe fata din poporul filistean, părinții i-au luat-o, pentru că așa a dorit fiul. Tot ce vreau să vă sfătuiesc pe dvs acum este să vorbiți cu fata, aduceți-i argumente serioase că ea nu trebuie să se căsătorească cu băiatul respectiv, însă nu mergeți până acolo ca să rupeți relația cu fata, iar dacă ea se va căsători, atunci și cu băiatul. Căutați să păstrați o comunicare cu ei. Îmi dau seama că situații sunt diferite, dar pe cât este posibil încercați să păstrați pacea cu toți.

Aș mai dori să mai citesc un text din epistola lui Pavel către Efeseni:

Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept. „Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă „ca să fii fericit şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:1-3)

Acum vreau să mă adresez părinților care au copii mici și se gândesc că subiectul la care scriu eu acum nu este relevant pentru ei, pentru că mai este mult timp până copiii lor se vor căsători. Dragii mei, timpul trece așa de repede. Iată anul acesta unul din copiii noștri s-a căsătorit și-I mulțumim Domnului pentru că a format o familie frumoasă, privim cu încântare la relația lor frumoasă cum Îl slujesc pe Dumnezeu. Dar vreau să vă zic parcă mai ieri era copil mic și mă jucam cu el, iar acum el s-a căsătorit. Timpul trece foarte repede, vreau să vă gândiți de pe acum și să-i sfătuiți pe copiii voștri cu privire la căsătorie. Să-i învățați din Cuvântul lui Dumnezeu, să le creați principii sănătoase, biblice, temeinice după care ei să poată face alegeri corecte în viață. Atunci când noi nu-i învățăm pe copii și numai le punem interdicții, atunci noi nu îi putem ajuta pe copiii noștri ca ei să facă alegeri în viață. Noi trebuie să-i creștem în mustrare și în învățătura Domnului. Dacă veți învăța copiii voștri din Sfintele Scripturi, atunci ei vor face alegeri corecte când se vor căsători, dacă însă nu veți face aceasta, atunci ei nu vor fi în stare să facă aceasta. Nu vreți ca relația lor cu dvs să se reducă doar la interdicții. Iată de aceea vă sfătuiesc să-i învățați pe copii Sfintele Scripturi.

Sursa: moldovacrestina.md

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *