Home / Diverse / #REZIST – flirtul Bisericii cu statul …. și invers – ziua 30
Church and State Road Sign

#REZIST – flirtul Bisericii cu statul …. și invers – ziua 30

În acestă seară voi relua la Timișoara prelegerea pe care am ținut-o într-o altă formă la Cluj, la serile Cu Irisul deschis, ”Creștinul secolului XXI și Cetatea”. Una dintre ramurile tematice care trebuie atinse aici este relația Bisericii cu statul.

În urmă cu ceva timp am mai scris despre aceste lucruri.
Unul dintre stîlpii identitari pentru baptiști l-a reprezentat tocmai separația Bisericii de stat. Este parte din istoria noastră, a anabaptiștilor și baptiștilor. Îi disprețuim pe toți martirii care au fost decapitați și arși pe rug pentru aceste idei, dacă începem să ne vindem libertatea pe un blid de linte.

Există o presiune imensă din partea unor lideri baptiști pentru a face primii pași spre un astfel de compromis.

Am mai spus-o: ”cine îți pune suta pe frunte îți dictează și muzica după care vei juca”. Exemplul penticostalilor din Norvegia în cazul Bodnariu ne-a arătat cam ce se întîmplă după ce autoritățile te-au cumpărat cu puțini arginți. Calci și pe mormîntul mamei. Nu subestimați foamea! Nu subestimați lăcomia! Nu subestimați interesul unora care nu mai vor să dea socoteală bisericii, să fie plătiți de biserică, pentru că vor să fie liberi de aceasta și să își metamorfozeze viața de slujire într-un dolce far niente.

Ce este de făcut acum înainte de Congresul de la Timișoara?

#REZISTĂM bezelelor și ocheadelor pe care statul ni le aruncă pentru a ne tenta în capcana din care, odată intrați, vom mai ieși cu greu. Vom ajunge să cerem aprobare de la primării pentru un nou post de funcționar public: pastorul local.

#REZISTĂM, oricît ne-ar fi de foame, în fața tentației de a ne prostitua pentru o bucățică de pîine care vine de pe pămînt. Noi ne rugăm zilnic ”Tatăl nostru care ești în ceruri”.

Mă rog astăzi și #REZIST împotriva celor care fac presiuni imense în direcția unei coabitări între cetatea de jos și Cetatea lui Dumnezeu.

Mă rog și #REZIST alături de cei care se opun cu argumente teologice, istorice și practice acestei nefericite tendințe.

P.S.

Dragi frați pastori,

Dacă există vreunul dintre dumneavoastră, harnic lucrător, care nu mănîncă pîinea leneviei și a parazitismului eclesial, dacă există vreunul care nu are ce pune pe masă în fiecare zi, pîinea cea de fiecare zi, mă angajez public să îi trimit prin curierii rapizi suma pentru cel puțin o pîine în fiecare zi. Eu mai cred încă adevărul: ”Domnul va purta de grijă!” și ”Nu l-am văzut pe cel neprihănit cerșindu-și pîinea!” Nu vă negociați libertatea de conștiință pentru o plăsuță și-o găleată!

Sursa: mariuscruceru.ro

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *