Home / Diverse / Câteva reacții la decizia Curții Constituționale de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la definiția termenului „soți”

Câteva reacții la decizia Curții Constituționale de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la definiția termenului „soți”

Câteva reacții la decizia Curții Constituționale de a solicita opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la definiția termenului „soți” în contextul Directivei UE privind libera circulație:
– prin memoriile remise în timpul judecării cauzei, noi am solicitat CCR să respingă excepția de neconstituționalitate și să nu adreseze întrebări CJUE, întrucât acestea nu sunt necesare pentru soluționarea prezentului caz. Din acest punct de vedere, amânarea din nou a soluționării este dezamăgitoare.
– CCR rămâne suverană în decizia finală, întrucât aceasta privește Constituția României. Curtea de Justiție a UE va emite o simplă opinie, de care judecătorii CCR pot să țină sau nu cont.
– Este adevărat că răspunsul la întrebările puse interesează și afectează toate statele membre cu legislație similară și nu doar România; de aceea ne așteptăm să vedem un interes internațional sporit pentru cauză.
– CJUE nu este Curtea Europeană a Drepturilor Omului (precizare necesară pentru cei care le pot confunda).
– în urmă cu câteva zile, CJUE a arătat că „Statele membre sunt astfel libere să legifereze sau nu căsătoria între persoane de același sex sau o formă alternativă de recunoaștere legală a unei astfel de relații, iar dacă fac aceasta, trebuie să menționeze clar data de la care noua reglementare intră în vigoare.” Acolo era însă vorba despre o decizie pe privind o altă speță (pensia partenerului supraviețuitor) nu una referitoare la dreptul la liberă circulație.
– Oricare ar fi decizia finală a CCR, aceasta nu interferează cu referendumul privind revizuirea art. 48(1) din Constituție.

Coalitie pentru familie

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

Viața se petrece între colții nemiloși ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *