Home / Diverse / Adevărul: Vicepremierul turc Veysi Kaynak – Moscheea de la Bucureşti va exista în măsura în care o cer cetăţenii

Adevărul: Vicepremierul turc Veysi Kaynak – Moscheea de la Bucureşti va exista în măsura în care o cer cetăţenii

Vicepremierul turc Veysi Kaynak a declarat joi, 8 septembrie, că moscheea de la Bucureşti va exista în măsura în care o cer cetăţenii. „Comunitatea musulmană şi-o doreşte, Turcia poate aplica reciprocitatea, dacă statul român o cere“, a spus înaltul oficial.

Întrebat de ziarul „Adevărul“ dacă proiectul moscheii de la Bucureşti continuă, în ciuda controversei create, viceprim-ministrul turc Veysi Kaynak a declarat: „Legat de construirea moscheii de la Bucureşti, construirea unui lăcaş de cult, de orice fel, poate fi cerută doar de cetăţenii acelei ţări. Subiectul a fost discutat în urma dorinţei comunităţii musulmane din România, care a transmis o cerere Guvernului român. Am văzut că partidele politice din România susţin acest proiect, ceea ce pe noi ne face să ne simţim bine. Tot ce poate să facă Turcia este să aplice reciprocitatea în cazul în care Guvernul român va cere ajutorul Turciei în acest proiect“.
O altă chestiune abordată a fost înfiinţarea unei secţii de învăţământ teologic musulman, care poate funcţiona în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, la Facultatea de Teologie. „În ceea ce priveşte instituirea învăţământului superior teologic musulman, la fel, acesta poate fi înfiinţat doar de statul român. Personal consider că oamenii trebuie să fie liberi să creadă în ce vor ei. Dacă nu se permite acest lucru, se ajunge la radicalism sau la ilegalitate. Însă în România nu există asemenea problemă, pentru că musulmanii aici se pot manifesta liber“, a spus oficialul turc. Pe un teren de 11.000 mp de lângă Romexpo, primit prin Hotărâre de Guvern în iunie 2015, Muftiatul Cultului Musulman din România are în plan să construiască, cu bani de la statul turc, un centru cultural. Moschee de 1.500 locuri, o bibliotecă, două săli de curs pentru o şcoală de weekend, o cantină socială pentru nevoiaşi indiferent de religie şi câteva spaţii de cazare pentru profesori vor constitui un „lăcaş al păcii“ pentru comunitatea musulmană.
Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro.

Sursa: adevarul.ro

Check Also

Socotelile din suflet – Florin Ianovici

ViaÈ›a se petrece între colÈ›ii nemiloÈ™i ai unei lumi crude care caută pe cine să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *